This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Suksimestari Heikki Juvén

Heikki Juvén syntyi 10.1.1907 Jämsän Partalassa, kuoli 16.3.1976, 69-vuotiaana. Puoliso Maija syntyi 5.5.1913, elää. Avioliitosta 2 poikaa.

Heikki Juvén oli Jyväskylässä sisarensa ja hänen miehensä Onni Kilpikosken, joka aiemmin piti suksiveistämöä Jämsässä, liikkeessä työssä ja samalla oppimassa siellä suksen valmistusta sekä polkupyörän asennus-ja korjausammattia.

Ennen suksiverstaan perustamista Heikki aloitti menestyneen liikemiehen uransa ollessaan noin 20-vuotias. Ensiksi hän perusti polkupyörien asennus-, korjaus- ja myyntiliikkeen Jämsään J. A. Lindenin puusepäverstaan rakennukseen. Nykyisin tämä liike toimii varsin suureksi laajentuneena Jämsän keskusaukion laidassa Koskentie 3:ssa, nimellä Heikki Juvén Oy. Se on Jämsänjokilaakson ja sen lähiypäristön alueella saman myyntialan liikkeistä suurin, joka myy paitsi suksia myös muita urheiluväineitä, kodin koneita, televisioita, radioita ja venemoottoreita ja niin edelleen, ja siellä suoritetaan myös pienkonekorjausta ja -huoltoa.

Edellä mainitun liikkeen lisäksi Heikki Juvén perusti 1930-luvun alussa suksiseppäverstaan Jämsän Partalaan Juveninkoskenpartaalle. Verstaan koneiden käyttövoima oli ensin koskessa vesipyörä ja vain sähkövaloa varten oli sähkökone eli dynamo. Näistä laitteista oli hiukan myöhemmin luovuttu ja asennettu koneet toimimaan sähköllä, ainakin heti uudessa verstaassa, joka oli rakennettu vanhan verstaan tulipalon jälkeen, sillä jo tuohon aikaan oli Partalassa Jämsän Sähkö Oy:n sähköverkosto.

Verstaan työntekijöiden määrä oli suurin sotien aikana, miehiä ja naisia oli työssä enintään 20. Juvénin suksiverstaassa työssä olleet olivat lähes kaikki seuraavat henkilöt syntyneet Partalassa tai asuneet siellä ennen verstaan perustamista: Juvén Verner ja Tyyne, Juvén Vihtori ja Hanna, Järvinen Emil, Laine Jalmari, Lahtinen Sulo, Lahtinen Viljo, Mäntynen Eino, Mäntynen Jalmari, Ottelin August, Rajala Anni, Silvan Paavo ja Kerttu, Silvan Väinö, Sulin Heikki, Suominen Ilmari, Toivonen Otto ja Lyyli, Sköld Toivo, Sköld Reino ja Sköld Markku.

Koska puolustusvoimille sotien aikaan tehtiin jatkuvasti paljon suksia, niin suksienvalmistustyöhön vapautettiin armeijasta paitsi Heikki Juvén, myös muutamia tuossa luettelossa mainittuja miehiä, ja miehille annettiin sitä koskeva metallinen merkki, jota oli pidettävä takin rintapielessä.

Suksiverstaansa ja kauppaliikkeensä lisäksi Heikki Juvén harrasti myös kiinteistökauppoja sekä rakennutti kiinteistöjä yksin sekä kavereittensa kanssa. Ne olivat asunto- ja liikerakennuksia sekä maakauppoja, kuten Päijänteellä Vuohisaari, jossa on perheen huvilat.

Heikki Juvénin ja hänen työväen suhteet olivat jatkuvasti hyvät. Hänhän oli leikillinen ja lystikäskin sekä yleensä sovitteleva. Muutama Juvénin lausuma ajatus liikkeiden alkuajoilta:

  • Kun hänellä ei ollut riittävästi rahaa tilipäivänä, silloin hän sanoi näin: "Ota kottia tehdään tili myöhemmin ."
  • Heikki huomautti korttipelin päättyttyä näin: "Näillä rahoilla minä maksan työmiesteni palkkoja."
  • Miesseurassa Heikki sanoi: "Miksi minun oli vaikea päästä pankkilaitoksen asiakkaaksi, kun olisin tarvinnut rahaa liikkeeni toiminnan alussa, ja miksi nyt, kun liikkeeni on toiminut vuosia, olen tervetullut asiakkaaksi."
  • Kun Heikillä oli kansakoulussa joskus opettajan mielestä huonoja tapoja, ja kun opettaja tuli kertomaan niistä Heikin isälle, jolla oli paljon lapsia, niin hän vastasi opettajalle näin: "Tekijälle tulee hyviä ja huonoja, sille ei voi mitään."
Vuonna 1948 Heikki Juvén muutti suksiverstaansa nykyiselle Nahkurinkujalle. Vuoden 1950 alussa hän lopetti suksiverstaansa toiminnan ilmeisesti siitä syystä, ettei suksien teko enää ollut puusepäntyötä, sillä aine, josta suksia alettiin muualla jo valmistamaan, oli yhteen liimattua puusälettä.

Jämsässä oli 40 vuotta perinteellisten suksien vireää valmistusta, käsityönä ensimmäiset vuosikymmenet. Heikki Juvénin suksiverstas oli viimeinen Jämsässä