This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Toimintaa Maamiehen museossa

Museossa on järjestetty erilaisia työnäytöksiä, kunnostuskursseja yleisölle ja muuta toimintaa koululaisryhmille.

Pois ruoste ja rutto - metalliesineiden kunnostusta ja huoltoa

Keski-Suomen museon ohjeiden mukaisesti perehdyttiin metalliesineiden hoitoon, kunnostukseen ja puhdistukseen konservaattori Esko Aholan johdolla. Samalla kunnostettiin museon esineistöä pajatyöskentelynä. Metalliesine hiottiin ensin ruostepölystä ja puhdistetttiin. Sen jälkeen se kuumennettiin ja suojattiin lopuksi parafiiniölyllä.

Tarkan markan ruokapäivä - ohjeita isoäidin ajalta

Tapahtumalla haluttiin korostaa vanhojen hyvien ruokaohjeiden käyttökelpoisuutta nykykeittiössäkin. Löytöretki menneeseen ruokakulttuuriin tehtiin isoäidin ohjekirjan kautta. Sieltä löytyi sellaisia ruokalajeja kuin liponen, mutti, perunakropsu, koprahuttu tai uunijussi. Tapahtumassa esiteltiin pula-ajan ruuanvalmistusohjeita. Samalla yleisö tutustui museon pula-ajan keittiöön. Tapahtumaa toteuttamassa oli Jämsän kulttuuritoimen kanssa Jämsän maa- ja kotitalousnaiset. Kävijöitä tässä nuukuuspäivässä oli runsaasti, keittiö oli täynnä tarinaa ja tunnelmaa.

Koululaisvierailut

Museossa on järjestetty yhteistyössä koulujen kanssa työnäytöksiä ja -pajoja koululaisryhmille. Mielenkiinnon kohteet ja teemat voivat vaihdella luokka-asteista riippuen. Aihepiirejä sovitetaan vuodenkierron mukaisesti, keväällä voidaan esitellä esimerkiksi varpuvispilän tekoa, maamiehen kevättöitä ja kylvötyön eri vaiheita. Syksyllä korostuvat sadonkorjuun kuten pellavankäsittelyn vaiheet. Samoin luudanteko sijoittuu syksyn aikaan. Härkimen valmistaminen nuoren männyn latvaosasta soveltuu syksyisen työnäytöksen aiheeksi. Eri vuodenaikoina museovierailua voidaan keventää perinneleikein, tietovisailun tai arvausleikin avulla. Oppilaat ovat myös saaneet kuulla Jämsän murteella esitettyjä lyhyitä tarinoita ja jämsäläisiä sananparsia.