This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Lempirakennusäänestys päättyi, Vitikkalan kartano ylivoimainen voittaja
- Tiedote 3.3.2005

Vitikkalan kartano oli ylivoimainen voittajaMuseo24 - Jämsän seudun virtuaalimuseon ja Koillis-Häme lehden yhdessä 2.2. - 2.3.2005 järjestämä lempirakennusäänestys saavutti suuren suosion. Äänestykseen oli mahdollista osallistua joko näillä sivuilla tai perinteisellä lippuäänestyksellä seudun kirjastoissa ja taidenäyttelytiloissa. Yhteensä äänensä antoi 1832 henkilöä, joista netin kautta 1087 ja loput perinteisellä lippuäänestyksellä.

Ehdolle oli asetettu etukäteen 16 seudun julkisessa käytössä olevaa, iältään ja tyyliltään erilaista rakennusta. Myös oman ehdokkaan nimeäminen oli mahdollista. Äänestys herätti mielenkiintoa myös muualla Suomessa ja vastauksia tuli ulkomaita myöten. Ylivoimaisesti suosituin oli Vitikkalan kartano Jämsässä, joka sai lähes neljäsosan annetuista äänistä.

Äänestys oli osa Museo24-hankkeen rakennetun ympäristön sisältötyötä. Tavoitteena oli tehdä hanketta tunnetuksi sekä herättää keskustelua rakennetun ympäristön tilasta Jämsän seudulla.

Äänestyksen tulokset (äänimäärät suluissa)

1. Vitikkalan kartano, Jämsä (439)
2. Kivipankki, Jämsä (247)
3. Vanha mylly, Jämsänkoski (205)
4. Ilveslinna, Jämsänkoski (182)
4. Kuoreveden kirkko, Jämsä (182)
6. Jämsän kirkko (140)
7. Jokivarren koulu; Jämsä (105)
8. Koskenpään kirkko, Jämsänkoski (85)
9. Kuoreveden vanha pappila, Jämsä (75)
10. Jämsänkosken kirkko (45)
11. Jämsän paloasema (29)
12. Päiväkoti Koivulinna, Jämsänkoski (28)
13. Korvenkoulu, Jämsänkoski (19)
14. Kuoreveden koulukeskus, Jämsä (12)
15. Kuoreveden vanha paloasema, Jämsä (11)
16. Kuoreveden vanhainkoti (5)
17. Entinen taidetalo, Jämsänkoski (3)

Arvonnassa voittivat

pääpalkinto DVD-soitin, Aulis Hietanen, Jämsänkoski
10-kerran sarjalippu J:kosken uimahalliin, Elina Jokinen, Jämsä
Koskikarakylpypyyhe, Anna Lappalainen, Kangasala
Koskikarakylpypyyhe, Jenni Mörö, Halli
Jämsänjokilaakson vuosikirja, Henri Ahlstedt, Jämsänkoski
Jämsänjokilaakson vuosikirja, Johanna Siven, Jämsä
Jämsänjokilaakson vuosikirja, Marja Sarante, Lohja
Joen kaupunki -kirja, Katariina Onnela, Tampere
Joen kaupunki -kirja, Minna Torvinen, Jämsä
Joen kaupunki -kirja, Erkki Nurmi, Jämsä

Palkinnot
DVD-soitin: Tarvikekeskus Oy
Jämsänjokilaakson vuosikirjat: Koillis-Häme
Joen kaupunki -kirjat: Jämsän kaupunki
Koskikaran sarjalippu ja kylpypyyhkeet: Jämsänkosken kaupunki

Muistelulaatikko avataan Museo24:ssä keskiviikkona 13.10.2004
- Tiedote 8.10.2004

Onko sinulla mielessäsi hauska tapaus, mielenkiintoinen tarina tai muu muisto, jonka haluaisit kertoa muillekin? Onkohan esim. Virtas-Paavosta vielä joku tarina kerrottavana, löytyisikö ehkä Vekkulan tai Hassin kyliltä jotain mielenkiintoista muisteltavaa?

Nyt Sinulla on mahdollisuus Museo24:n eli Jämsän seudun virtuaalimuseon kautta lähettää julkaistavaksi omia muistoja. Haemme erityisesti kaskuja, hauskoja tapauksia ja muita tarinoita, joiden aiheet voivat liittyä esim. lapsuuteen, työhön tai harrastuksiin. Muistojen pituudeksi toivotaan korkeintaan noin puolta sivua.

Tarkoitus on kerätä seudun ihmisten muistoja Museo24:n arkistoon. Ne ovat siellä vapaasti luettavissa, jos lähettäjä haluaa muisteluksensa julkaistavaksi. Muistelulaatikon käyttäjille ei ole ala- eikä yläikärajaa.

Muistoja voi lähettää kotitietokoneelta tai kaikkien kirjastojen yleisötietokoneilta. Alla mainituissa kirjastoissa on myös tarjolla opastusta ja apua, jos tietokoneiden käyttö ei ole tuttua puuhaa. Sivuilta löytyy jo pari muistelmaa. Lue esimerkiksi hauska tarina Jämsän sairaalasta 1930-luvulta!

Muistelulaatikko ja käyttöohjeet avautuvat keskiviikosta 13.10.2004 alkaen osoitteesta: www.museo24.fi.

Muistelemisiin!
Museo24:n väki

Jämsän seudulta uudenlaista osaamista maailmalle - Museo24 kiinnostaa


Tiedote 26.9.2006

Jämsän seudun virtuaalimuseo eli Museo24 herättää kansainvälistä kiinnostusta. Hankeideaa esiteltiin kesäkuussa Jyväskylässä pidetyssä kansainvälisessä StratCult  - kokouksessa järjestäjien kutsusta. Paikalla olleet Tsekin ja Slovenian edustajat kiinnostuivat hankkeesta siinä määrin, että Museo24 sai kutsun esitellä hanketta em. maiden kulttuuriperintöalan asiantuntijoille.

Museo24:n hankeideaa, sisältöä sekä julkaisujärjestelmää esiteltiin viime viikon keskiviikkona Tsekin tasavallan toiseksi suurimmassa kaupungissa Brnossa Moravian museossa ja Museoiden kehittämiskeskuksessa. Paikalle oli kutsuttu edustajia myös Slovakian kansallismuseosta Bratislavasta.
Torstaina oli Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa kulttuuriministeriön kutsumana koolla Slovenian mediakeskusten ja kulttuuriministeriön edustajia.

Molemmissa tilaisuuksissa pääosassa oli Museo24:n esittely ja sen sisällöllinen idea, sekä Museo24:n julkaisujärjestelmää, joka on kehitetty jämsäläisen Artio Oy:n toimesta. Esittelyjä seurasi vilkas keskustelu. Kiinnostusta herätti erityisesti Jämsän seudulla toteutettava "avoimen museon", jossa tavoitteena on esitellä laajasti seudun historiaa ja elämää, ei pelkästään museoita ja sitä kautta omalta osaltaan tukea seudun pysymistä esillä ja elinvoimaisena. Myös Museon24:n julkaisujärjestelmä, jossa on käytettävissä museoalan kansainvälisen standardin mukainen taustatietojen syöttömahdollisuus esiteltiin. Tsekin, Slovenian ja Slovakian edustajat ovat kiinnostuneita samantyyppisten hankkeiden käynnistämisestä omissa maissaan ja yhteistyöstä Museo24:n ja Jämsän seudun kanssa.



Tiedote 4.11.2006

Museo24 edelläkävijä paikallisen kulttuuriperinnön digitoinnissa


Museo24 eli Jämsän seudun virtuaalimuseo tekee pioneerityötä Suomessa ja kansainvälisesti siirtämällä paikallista historiaa ja kulttuuriperintöä nettiin. Kulttuuriperinnön julkaisu internetissä on tulevaisuuden suuntaus ja perinteistä kirjamuotoista pitäjähistoriaa joustavampi ja monipuolisempi tapa esitellä paikal-lishistoriaa. Uusi tekniikka mahdollistaa entistä paremman vuorovaikutuksen yleisön kanssa, esimerkkinä suosittu muistelulaatikko.

Runsaasti uutta aineistoa

Juokslahti, Vekkula, Haavisto ja Suinula ovat saaneet omat historiikkinsa Museo24:ään. Kylien historioiden esittely alkaa nyt Poluilla ja Teillä -pääotsikon alla. Sisältöjä on toimitettu yhteistyössä kylien historiapiirien ihmisten kanssa. Muiden kylien historioita julkaistaan myöhemmin lisää. Uutta on myös paperimiesten perinnesanasto, josta selviää mitä tarkoitti rähmämies tai potressikka. Tarkempi lista uutuuksista löytyy Museo24:n etusivulta..

Pioneerityötä Suomessa -museo ilman seiniä

Museo24 on kuin museo ilman seiniä, se esittelee näytteitä seudun historiasta ja kertoo seudun tarinaa. Museo-nimeä käytetään perinteistä laajemmassa merkityksessä, jossa paikalliset museot on vain yksi osa laajaa sisältöä. Museo24:n tavoitteena on saada seudun ihmiset kiinnostumaan lähiympäristönsä kulttuuriperinnöstä ja historiasta. Se mitä ympärillämme näemme Jämsän seudulla on pitkän kehityksen tulos.

Sivusto ei ole kerralla valmis verkkonäyttely, vaan sen on tarkoitus kasvaa ja muokkaantua yleisön palautteen mukaan. Valmiina on nyt noin 500 sivua tekstiä, runsas 1000 valokuvaa sekä ääni- ja videotiedostoja.

Jämsän seudulla tehty työ on herättänyt kiinnostusta muualla Suomessa ja Euroopassakin. Seutukuntaa on tehty tunnetuksi uudella alueella, kulttuuriperinnön digitoinnissa, joka on ympäri maailman alan yksi nopeimmin kasvavista osa-alueista. Osa sivustosta on käännetty myös englannin kielelle. Tässä asiassa kuuluisa Jämsän Äijä ei ole jäänyt taivaasta, vaan on mukana kärkijoukossa.


Yhteistyötä

Yleisön aktivoiminen on yksi Museo24:n tavoitteista. Museo24:n kautta on esim. paikallisten yhdistysten mahdollista esitellä omaa historiaansa. Yleisöltä saatu palaute, kommentit, tarkennukset, korjaukset nykyisiin sisältöihin, ovat myös tervetulleita. Muistelulaatikkoon mahtuu vielä runsaasti uusia tarinoita. Kylien historioita toimittamaan tarvitaan henkilöitä, jotka tuntevat hyvin jonkun Jämsän seudun kylän historiaa. Museo24 ottaa vastaan julkaistavaksi yksityisten ihmisten tai yritysten vanhoja valokuvia ja kuvakokoelmia.

Sisällöt tarjoavat seudun kouluille muhkean tietopaketin kotiseudun historiasta uusien opetussuunnitelmien aihekokonaisuuksien tueksi. Koulut voivat halutessaan käyttää Museo24:n uudenlaista verkkotyövälinettä ja tuottaa omia sisältöjä esim. kuvaamataidon, äidinkielen ja historian opintojen osana.

Tulevaa


Museo24:n sisältötyö jatkuu vuoden 2007 toukokuun loppuun EU-rahoitteisena hankkeena, jota Jämsän ja Jämsänkosken kaupunkien ohella ovat tukeneet vahvasti mm. UPM, Jämsän - Kuoreveden seurakunta-yhtymä ja Jämsänjokilaakson Säästöpankkisäätiö. Asiantuntijayhteistyötä on tehty mm. Jyväskylän ja Helsingin yliopiston, Keski-Suomen museon; Jyväskylän Yliopston museon sekä Kotimaisten kielten tutkimuslaitoksen kanssa. Sisältöjä on ollut toimittamassa suuri joukko paikallisia asiantuntijoita.

Toiminnan jatkuvuus pyritään turvaamaan yhteistyösopimuksin. Sisällön suhteen haasteita ovat tulevaisuudessa Längelmäen pohjoisosien ja Jämsän yhdistyminen sekä Kuhmoisten suunta. Seuraavan kerran uutta, mielenkiintoista aineistoa on tulossa toukokuussa 2007.


Tiedote 25.1.2007
Museo24 järjestää piirustuskilpailun Jämsän seudun koululaisille


Miltä Jämsän seutu näyttää vuonna 2050?


Anna mielikuvitukselle siivet ja lennä katsomaan, miltä kotiseutusi tulevaisuudessa voisi näyttää.

Miltä oma kotipaikkakuntasi näyttää vuosisadan puolessa välissä? Miten ympäristö on muuttunut? Minkälaisia rakennuksia täällä on? Minkälaisilla kulkuvälineillä ihmiset liikkuvat, mitä he tekevät vapaa-aikanaan? Mitkä asiat ovat pysyneet muuttumattomina tästä kaukaisesta vuodesta 2007 asti?
.
KILPAILUN SÄÄNNÖT

1.Kilpailun järjestäjä: Museo24 - Jämsän seudun virtuaalimuseo yhteistyössä Jämsän ja Jämsänkosken sivistystoimet

2.Aihe: Jämsän seutu vuonna 2050

3.Kilpailuaika: 25.1. - 30.3.2007

4.Kilpailun voivat osallistua: koululaiset Jämsästä ja Jämsänkoskelta
 sarjat ovat
1) luokat 1 - 6 lk
2) luokat 7 - 9 lk
3) lukiot

5.Työn koko on max A3, tekniikka vapaa. Liitä mukaan lyhyt aihetta selittävä kuvateksti.
6.Keksi itsellesi nimimerkki ja kirjoita se sekä osallistumissarja työn taakse. Kirjoita eri paperille nimesi, ikäsi, koulusi ja puhelinnumerosi, laita se kirjekuoreen ja kirjoita kuoren päälle nimimerkkisi ja sulje kuori.
Huom! Piirustuksen kummallakaan puolella ei saa lukea tekijän oikeaa nimeä, vain nimimerkki.

7.Kilpailun voittajat palkitaan seuraavasti: 1.palkinto 100 Euroa, 2. palkinto 50 Euroa,  3.palkinto 20 Euron lahjakortti. Voittajat julkaistaan Museo24:ssä (www.museo24.fi) ja Ars Jok´vars -näyttelyn Lasten kesäkuvia -huoneessa.
Palkintojen lahjoittajat: Sampo Pankki, Suomalainen kirjakauppa, Koillis-Häme-lehti ja Jämsän kotiseutuyhdistys ry.

8.Kilpailutuomariston muodostaa Museo24:n nimeämä raati. Kilpailun tulokset ilmoitetaan Museo24:n sivuilla ja Koillis-Häme-lehdessä huhtikuun loppuun mennessä. Arvioinnissa kiinnitetään huomio omaperäisyyteen ja tekniseen toteutukseen.

9.Museo24 pidättää itsellään oikeuden kaikkien kilpailutöiden tai niiden osien julkaisemiseen osoitteessa www.museo24.fi tai omissa kirjallisissa tiedotteissaan.

10.Piirustukset ja suljetut kuoret on postitettava tai toimitettava luokittain tai kouluittain 30.3.2007 klo 14.30 mennessä. Palautusosoitteet: Jämsän kaupunki, Kulttuuritoimi, Seppolantie 10, 42100 JÄMSÄ tai Jämsänkosken kaupunki, Sivistysosasto / Riitta Uosukainen, 3. krs, Kenraalintie 12, 42300 Jämsänkoski

Lisätietoja
Museo24, 040 727 2540 tai 020 776 2355 / Juhani Heikka
Jämsän kulttuuritoimi, 020 776 2341 / Ritva Hellsten

Yhteistyössä mukana
sampo_logo.jpg    suomalainen_logo.jpg    koilari_logo.jpg
ja  Jämsän Kotiseutyyhdistys Ry       


Tiedote, ti 15.5.2007

Museo24 - näyteikkuna Jämsän seudun kulttuuriperintöön avattu


Museo24:n avajaiset tiistaina 15.5.2006 klo 14 -16
Paikka: Vitikkalan koulu, Jämsä

Museo24 - Jämsän seudun virtuaalimuseo edelläkävijä

Vuonna 2004 toukokuussa alkanut Museo24-hanke, on saavuttanut tavoitteensa. Internetiin on koottu nyt monipuolinen näyte Jämsän seudun kulttuuriperintöä ja historiaa. Kyseessä on uudenlainen näyteikkuna seudusta. Se lisää merkittävästi alueen kulttuuriperinnön saavutettavuutta ja näkyvyyttä ja pyrkii herättämään alueen asukkaiden kiinnostusta oman lähiympäristönsä kulttuuriperintöä ja historiaa kohtaa. Paikallisen historian julkaisu netissä on perinteistä kirjamuotoista pitäjähistoriaa joustavampi ja monipuolisempi tapa.
Museo24 on pioneerityötä Suomessa ja kansainvälisesti. Tehty työ on herättänyt kiinnostusta ja seutukunta on saanut julkisuutta aivan uudella alueella – kulttuuriperinnön digitoinnissa, joka on yksi nopeimmin kasvava digitoinnin osa-alue.

Museo ilman seiniä
Museo24 esittelee runsain kuvin ja tekstein kattavan näytepaketin Jämsän seudun historiasta. Museo-nimeä käytetään perinteistä laajemmassa merkityksessä, koska ei ole ollut olemassa mitään kokoelmaa, joka olisi digitoitu ja siirretty nettiin. Työ on ollut haastavaa ja hidasta, koska valmista teksti- ja kuva-aineistoa eikä mallia ei ole ollut. Lähes kaikki sisältö on toimitettu erikseen nettijulkaisua varten.

Laajaa yhteistyötä
EU ja valtio ovat Länsi-Suomen Lääninhallituksen kautta olleet hankkeen päärahoittajana. Hanketta on hallinnoinut Jämsän kaupunki yhteistyössä Jämsänkosken kaupungin kanssa. Hanketta ovat tukeneet merkittävästi myös mm. UPM, Jämsän - Kuoreveden seurakuntayhtymä ja Jämsänjokilaakson Säästöpankkisäätiö sekä Koillis-Häme -lehti. Myös monet paikalliset yhteisöt ovat osallistuneet sisältöjen tuottamiseen. Asiantuntijayhteistyötä on tehty mm. Jyväskylän ja Helsingin yliopiston, Keski-Suomen museon sekä Kotimaisten kielten tutkimuslaitoksen kanssa. Sisältöjä on ollut toimittamassa suuri joukko paikallisia ja ulkopuolisia asiantuntijoita.



Sisältö runsas
Valmiina on tällä hetkellä lähes 1000 julkaistua artikkelia ja runsas 2800 kuvaa, joukossa ääni- ja videotiedostoja. Aihepiirit on ryhmitelty kuuden otsikon alle. Suurin yksittäinen sisältöpaketti ollut seudun metsäteollisuuden historian esittely, joka yrityshistorian osalta ulottuu 1980-luvun alkuun. Kaikki sivuston kuvat ovat suurennettavissa ja zoomattavissa hiiren klikkauksella. Osa sivustosta on käännetty myös englannin kielelle.

Ensimmäisenä Suomessa - vanhat paikallislehdet vuosilta 1921 - 1936 nyt netissä.
Ainutlaatuinen sisältöpaketti on paikallislehtiarkisto, jossa Jämsän Sanomat v 1921-1930, Vanha Jämsä v 1925-1930 ja Jämsän Lehti v 1931-1936 on Museo24:n kautta luettavissa. Kyseessä on ensimmäiset paikallislehdet Suomessa, jotka on digitoitu ja viety nettiin.
Paikallislehtiarkisto on toteutettu yhteistyössä Kansalliskirjaston Mikrokuvaus- ja konservointilaitoksen ja Koillis-Häme -lehden kanssa.

Aineistoa kouluille
Seudun kouluille Museo24 tarjoaa muhkean tietopaketin kotiseudun historiasta uusien opetussuunnitelmien aihekokonaisuuksien tueksi. Koulut voivat halutessaan käyttää myös uudenlaista verkkotyövälinettä ja tuottaa Museo24:ään omia sisältöjä esim. kuvaamataidon, äidinkielen ja historian ja luonnontiedon opintojen osana.

Yleisöä pyritään aktivoimaan
Yleisön aktivoiminen on ollut yksi Museo24:n tavoitteista. Yleisöltä saatu palaute, kommentit, tarkennukset ja korjaukset täydentävät kokonaisuutta. Mm. Juokslahdella pari vuotta toiminut kylähistoriapiiri on ollut erittäin aktiivinen tarinoiden lähettäjä Muistelulaatikkoon.

Uudenlaista tekniikkaa
Sivuston tekniikan ja grafiikan on suunnitellut Artio Oy. Museo24:n nettisivuston ulkoasu on suunniteltu paikallisista lähtökohdista ja pyritty tekemään mahdollisimman selkeäksi ja visuaaliselta ilmeeltään sisältöä tukevaksi.

Tulevaa
Vaikka EU:n ja valtion tukikausi päättyy, Museo24:n sisältöä pyritään täydentämään jatkossakin.
Toiminnan jatkuvuus pyritään turvaamaan kuntien yhteisen aiesopimuksen kautta ja erilaisin yhteistyösopimuksin esim. yliopistojen ja yksityisten yritysten tuella. Sisällön suhteen haasteita tulevaisuudessa asettaa myös mahdolliset kuntien yhdistymiset.
Museo24 löytyy osoitteesta www.museo24.fi


Tiedote 3.2.2008

Vinkki sanomalehtiviikolle - Museo24 tarjoaa


Nyt voit lukea vanhoja Jämsän seudun paikallislehtiä suoraan netissä. Tutki sanomalehtiviikolla oppilaittesi kanssa myös menneiden vuosikymmenien sanomalehtiä.

Lehdet löydät Museo24:stä, kts. www.museo24.fi.
Etusivulta löydät linkin, jota seuraamalla pääset Suomen Kansalliskirjaston sivuille.
Lehdet löydät myös suoraan osoitteesta : http://metis.lib.helsinki.fi/index.html
Sivuilla on käytössä erinomainen tekstihaku.

Museo24 - Jämsän seudun virtuaalimuseo on digitoinut ja julkaissut netissä yhteistyössä
Koillis-Häme lehden ja Suomen Kansalliskirjaston kanssa kaikki vuoden 1921 -1936
välillä Jämsässä ilmestyneet paikallislehdet. Luettavaa ja selailtavaa on yhteensä 4300
lehden sivua. Vanhat lehtiartikkelit ovat mielenkiintoista luettavaa, puhumattakaan
ilmoituksista ja mainoksista. Etsi löytyykö vielä tuttuja yrityksiä, paikkoja tai
henkilöitä.
Tällaista pakettia ei ole tarjolla vielä miltään muulta paikkakunnalta Suomessa!

Vanhoja lehtiartikkeleita löytyy myös Jokilaakson vuosikirjoista. Kts. Etusivu>Tutkijan
kammio.

Tutki myös Museo24:n muuta sisältöä, löydät n. 1000 julkaistua artikkelia, n. 3000 kuvaa
Jämsästä, Jämsänkoskelta ja muutamia myös Längelmäeltä.

Valtakunnallinen Historiallinen Sanomalehtikirjasto, sisältää altavan määrän digitoitua
lehtimateriaalia. Kannattaa surfailla sielläkin.
http://digi.lib.helsinki.fi/sanomalehti/secure/query.html?language=fi