This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Sahdinvalmistus

Sahdinvalmistukseen tarvittiin maltaita, joita tehtiin joko ohrasta tai rukiista. Vedessä liotetut jyvät idätettiin saunan tai tuvan lattialla ja imellettiin. Sen jälkeen maltaista ja makua antavista humaloista tai katajista haudutettiin padassa lämpimällä vedellä kostuttaen mäski.

Mäski kiehautettiin ja kaadettiin liisteillä ja oljilla pohjustettuun kuurinaan. Siitä vierre valui oljille siirretystä seoksesta siilautuneena kuurinan alla olevaan astiaan. Vierre käytettiin oluthiivalla ja suljettiin viikoksi tai kahdeksi tynnyriin kypsymään.

Kun kuurinaan jäänyttä mäskiä valeltiin, saatiin vielä runsaasti tavallista mietoa kaljaa. Sahtia valmistettiin sekä häihin, hautajaisiin että vuotuisjuhliin. Sahtia ja kaljaa tarvittiin myös talkoissa uurastavan väen virkistykseksi ja työn päätyttyä vietettyyn juhlaan. Ruoassa ja juomassa ei kitsasteltu, sillä anteliaisuus tiesi talolle onnea.