This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Suksiseppä Julius Rikhard Alhonniemi

Julius Alhonniemi (ent. Lindroos, kirjoitti itse nimensä J. R. Alhonniemi), syntyi 12.4.1888 Jämsässä ja kuoli v. 1961, 73 vuoden ikäisenä. Puoliso Hilja syntyi 10.8.1891. Vihittiin avioliittoon v. 1911. Avioliitosta 8 lasta.

J. R. Alhonniemi oli Jokelankosken suksiverstaan viimeinen omistaja.

Vuonna 1910 Alhonniemi oli Jyväskylässä suksenveistokurssilla ja sai todistukseen arvosanan 8. Kurssin jälkeen hän oli vielä kolme kuukautta Uusituvan suksityöverstaassa opissa.

Sieltä palattuaan Jämsän Partalaan Alhonniemi perusti suksityöverstaan Hietalaan, ilman koneita. Hänellä oli sitten myöhemmin työssä mm. Jalmari Laine, Väinö Salmela, Emil Järvinen (Temppula) ja Hugo Jokinen. Mutta Hietalan verstaan toiminta loppui 7 vuoden kuluttua. 3.2.1918 Alhonniemi osti suksimestari Onni Kilpikoskelta Jokelankosken myllyn ja suksiverstaan. Hän hankki uuteen verstaaseensa lisää koneita ja aloitti myllyn rakennuksessa harjoittamaan myös muutakin liiketoimintaa. Ja asettui asumaan Jokelankoskelle.

J. R. Alhonniemen Jokelankosken suksiverstaassa oli, todennäköisesti suksiseppä Jalmari Laineen mukaan, työssä noin 10 miestä samanaikaisesti parhaina suksien menekkivuosina, mm. edellä mainitut Hietalan verstaalta muuttaneet 5 miestä ja näiden lisäksi Kalle Järvinen, Viljo Lehtinen, Hugo Koskinen ja Markku Sköld.

Viljo Alhonniemi kuvaili isänsä luonnetta seuraavasti:
  • Isäni ei kiroillut muutoin kuin vain vaikeissa tilanteissa ja silloinkin harvoin käytti kirosanaa "helkkari".
  • Työmaalla tapahtui kerran niin, että isäni tahtoi näyttää voimiaan siten, että hän käänsi myllynkiven yksin paikalleen sillä aikaa kun mylläri oli hakemassa miesapua kiven kääntämiseen.
  • Isäni rehenteli sillä, kuinka nopeasti hän pystyi naulaamaan. Kun tulipalon jälkeen myllyrakennusta korjattiin, niin hän yritti naulata lautoja seinään niin nopeasti, että oli vaikea nähdä se, menikö naula lautaan kanta- vai teräväpää edellä.
  • Isäni rehvasteli myös sanomalla että minä teen kolmen miehen työt.
  • Isäni oli vaatimaton myös työssä ollessaan, että kun vieras tuli ja kysyi:  "Kuka täällä on mestari?" Niin silloin isä vastasi vieraalle vaatimattomasti: "Tässä minä olen."

Edelleen Viljo kertoi vielä, että "isäni nuoruusvuosinaan harrasti urheilua. Hänestä otetussa valkuvassa takin rintapielessä näkyy 16 kpl prenikoita eli ansiomitaleja. Lopuksi Viljo sanoi, että hänen isänsä isä Kalle Lindroos sai Jokelankosken myllylle ensimmäisen viljan jauhatusluvan 2.3.1869.

Jokelankosken myllyssä nykyisin suorittaa viljan jauhatusta Alvar Siven.

Kun J. R. Alhonniemi lopetti Jokelankosken suksityöverstaan toiminnan 1930-luvun alussa, verstas oli viimeinen siellä. Mutta melkein samanaikaisesti Heikki Juven aloitti Juveninkoskella suksityöverstaansa, joka oli Jämsän viimeinen.