This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Puhelin

Puhelinjohto Juokslahden Iso-Koljoseen ja Maahiin vedettiin vuonna 1911 Patajoen keskuksesta. Sinne puhelinlinja oli rakennettu vuosisadan vaihteessa Jämsän keskustasta, minne puolestaan puhelinyhteydet tulivat vuonna 1898. Juokslahden Konkolassa oli lisäksi yksityinen puhelin jo vuonna 1910.

Puhelin tuli Juokslahdella käyttöön laajemmin, kun elokuussa 1919 perustettiin Juokslahden puhelinosuuskunta. Osuuskunta rakensi keskuksen Juokslahden kylään ja yhteysjohdot Jämsään ja Korpilahdelle.

Juokslahden puhelinosuuskunta oli Jämsän vanhin ja 1920-luvulla myös suurin, 30-reikäinen keskuspöytäkin täytyi vaihtaa suurempaan jo vuonna 1926. Töitä tehtiin talkoohengellä: hankittiin pylväspuita, pystytettiin ja oiottiin pylväitä, korjattiin johtoja ja toimitettiin halkoja keskuksen lämmittämiseen.

Keskuksen läppä- ja kampisysteemissä oli keskusneitikin kovilla. Puhelujen yhdistäminen onnistui vasta 1960-luvulla nappia painamalla. Keskusneiti katosi linjalta vuonna 1965, jolloin automaattikeskus tuli Juokslahteen.

Keskus toimi aluksi Osuuskaupan tiloissa. Emil Niskala otti sen hoitaakseen vuonna 1924 ja niskalalaiset hoitivatkin keskusta perheyrityksen tapaan, kunnes se siirtyi valtiolle. Posti- ja lennätinhallitus lunasti puhelinlaitteet vuonna 1945 ja joulukuussa 1946 osuuskunta lopullisesti purettiin.