This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Toverikunnassa sykki opiston sosiaalinen hermo

Toverikunnan johtokunta 50-luvun alussaUuden oppilaitoksen ensimmäinen syyslukukausi ei ollut vielä päässyt loppuun, kun jo perustettiin opiskelijoiden keskuuteen toverikunta, jonka vireä toiminta sisälsi muun ohella juhlia, illanviettoja ja retkiä. Voi hyvin sanoa, että opistoelämän sosiaalinen hermo sykki voimakkaasti toverikunnan kautta: yhteenkuuluvuuden tunne oli aikakaudelle ominaisella tavalla suorastaan ylitsevuotavan elämyksellistä. Toverikunnan perustavassa kokouksessa sen johtokuntaan valittiin monille jämsäläisille tuttuja henkilöitä: puheenjohtajaksi tuli Artturi Kiltti, sihteeriksi Sirkka Valkama sekä jäseniksi Lauri Järvinen, Väinö Korhonen, Sylvi Lindén, Paavo Luotonen, Antti Rantanen ja Leo Salmela.

Jämsän työväenopiston toverikunnan edustajat osallistuivat alusta asti vuosittain Työväenopistojen Liiton kesäkursseille, samaten kuin Keski-Suomen opistopiirin henkisiin kilpailuihin. Ajan oloihin nähden huomattava tapaus oli, kun Artturi Kiltti sekä neljä muuta opistolaista osallistui toukokuussa 1949 Työväenopistojen Liiton järjestämälle Tukholman retkelle. Tähän Jämsän työväenopiston toverikunnan johtokunta myönsi Kiltille apurahaa 3000 markkaa. Mukana oli myös Arvo Inkiläinen, joka kirjoitteli reissusta Jämsän Lehteen kaksiosaisen matkakertomuksen. Lukijat pääsivät aistimaan Tukholmaan saapumisen tunnelmia, jotka vasta hiljattain sodasta rauhaan siirtyneen maan kansalaisille olivat ainutkertaisen upeita: "Lähestyessämme satamaa olivat kaikki kiivenneet kannelle nähdäkseen kuninkaitten kaupungin oudot ääriviivat mereltä käsin. Lipuessamme hidastettua vauhtia laiturin viereen kajautimme reippaan laulun. Niin oli viidentoista tunnin laivamatka päättynyt onnellisesti määränpäähän."

Rumpu 1955Vuonna 1955 sai alkunsa opiston toverikunnan oma lehti Rumpu, joka ilmestyi monistettuna julkaisuna lukukausittain tai harvemmin. Sen ensimmäisen numeron alkulehdellä oli mainittu lehden tekijät: "Päätoimittaja Vuokko Salo, toimitussihteeri Erkki Manner, toimituskunta Aimo Lindholm, Esko Jokinen ja Veikko Riikonen; latojat Vuokko Salo, Aimo Lindholm ja Esa Mustonen (kaksisormijärjestelmä); painettu Esa Mustosen matalapainossa, kuvittanut Mirja Mörsky." Lehti kertoili enimmäkseen opintovuoden tapahtumista. Sen toisessa numerossa lukijat saivat muun muassa tietää Alhonkylällä järjestetyistä sukupuolielämän luentotilaisuuksista, jotka tohtori Martti Heikkilä joutui pitämään häveliäisyyssyistä eri iltoina naisille ja miehille. Aihepiiri koettiin joka tapauksessa ilmeisen kiinnostavaksi, sillä lehden mukaan "esitelmät saavuttivat niin valtavan kuulijajoukon, että koulun seinät suorastaan pullistelivat uteliaista kuulijoista".

Opistoelämä pursui 1950-luvulla erilaisia henkisten ja luovien alojen kilpailuja, jotka sittemmin ovat tyystin lakanneet olemasta ja kadonneet historian hämäriin. Rumpu-lehti kertoi muun muassa Jämsän työväenopiston lähettäneen 15 osallistujaa 16. - 17. maaliskuuta 1957 Lievestuoreella pidettyihin Keski-Suomen opistojen henkisiin kilpailuihin, joissa tämä joukkue sijoittui toiseksi. Erikseen mainittiin, että näiden mittelöiden puhekilpailun voitti Jämsän työväenopistoa edustanut Niilo Lahovaara, joka oli tämän menestyksen jälkeen lähdössä pääsiäisenä työväenopistojen valtakunnallisiin henkisiin kilpailuihin Mikkeliin. Myös Esko Seunavaara, kanta-opistolainen ja toverikunnan puheenjohtajanakin toiminut monitoimimies kuului opistopiirin henkisten kamppailuiden puhekilpailujen kärkimiehiin.

Konekirjoituskurssi 1957, ohjaaja Teuvo Miikki