This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
J-SMK - monipuolinen ja kansainvälisesti tunnettu moottoriurheiluseuraMotocross-kisan lähtö 1950 - 60 lukujen vaihteessa.Motocrossia Myllymäessä Jämsänkoskella 1950 - 60 lukujen vaihteessa

Jämsän-seudun Moottorikerho ry:n toiminta alkoi vuonna 1955, joten tänä vuonna (2005) kerho täyttää 50 vuotta. Seuran alkutaipaleella toiminta käsitti alkuvaiheessa pääasiassa maarata-ajoja ja motocrossia. Viimeisten vuosikymmenten aikana seurasta on kasvanut Jämsän alueen väestömäärän sekä koko maahan verraten suuri ja merkittävä moottoripyöräurheiluseura. Kerho on tunnettu erityisesti suurten ja onnistuneiden endurokilpailujen järjestäjänä. Jämsässä on järjestetty enduron maailmanmestaruusosakilpailu neljä kertaa (vuosina 1991, 1994, 1999 ja 2003) sekä kerran enduron EM-osakilpailu (1989). Lisäksi J-SMK on toiminut järjestäjänä SM-osakilpailuissa yli 10 kertaa , sekä useissa kansallisissa motocross-, enduro- ja trial-kilpailuissa.

Kerhon jäsenet ovat myös tehneet tunnetuksi kerhoaan menestymällä maailmalla. Petteri Silván sekä Vesa Kytönen ovat molemmat voittaneet sekä henkilökohtaisen että joukkue-Maailmanmestaruuden endurossa. Petterin mestaruusvuodet ovat 1995, 1999, 2001 ja 2002. Vesa voitti mestaruuden vuonna 1999. Lisäksi kerhon jäsenet ovat voittaneet lukuisia Suomen mestaruuksia sekä motocrossissa, endurossa että road racingissa. J-SMK:n ajajat ovat myös tuoneet kerholle useita enduron joukkue Suomenmestaruuksia (vuosina 1994-1997 ja 2000).

Moottorikerhon toimintaa ollaan pyritty kehittämään määrätietoisesti. Nuorille ajajille on uuden crossiradan myötä saatu entistä paremmat harjoitusmahdollisuudet. Kerhon kokeneemmat ajajat pitävät myös kesäisin nuorille tarkoitettua crossikoulua. Kilpailutoimintaa järjestetään edelleen vuosittain.

Alkutaipaleella maarata-ajoja ja motocrossia

Jämsän Seudun Moottorikerho hyväksyttiin yhdistysrekisteriin vuonna 1954. Seuraavana vuonna kerholle myönnettiin toimilupa ja Kilpakorvessa alettiin järjestää maarata-ajoja sekä Myllymäessä motocrosskisoja.
1970-luvulla alkoi lajivalikoimiin tulivat enduro- ja tiralkilpailut. Kari Ahlbom voitti vuonna 1974 nuorten enduron Suomen mestaruuden ja Pitkävuoressa taiteiltiin kansalliset trial-kilpailut vuonna 1978.
Kahdeksankymmen luvulla Moottorikerho järjesti kansallisia tai SM-tason kilpailuja endurossa, motocrossissa, trialissa sekä moottorikelkkailussa. vuonna 1989 J-SMK kantoi päävastuun myös Länsi-Himoksessa ajetuista enduron EM-osakilpaluista.
Vuosikymmenen lopulla alkoi moottorikerhon valtaisa enduromenestys jo orastaa. Vesa Kytönen nappasi nuorten SM -kultaa endurossa ja muutamaa vuotta myöhemmin Petteri Silvan teki saman tempun motocrossin puolella. Honkasen veljekset Jarmo ja Jouni ylsivät myös nuorten SM-mitalikantaan.

1990-luku menestyksen kulta-aikaa

Yhdeksänkymmenluvulla toimintaa ja mensteystä kilpaurilla riitti. 1991 seura järjesti jo ensimmäisen enduron MM-osakilpailunsa Kilpalukeskuksena oli Paunun urheilupuisto. Menestyskin kotiurilla oli loistava. Petteri Silvan  voitti yleikilpailun ensimmäisenä päivänä ja oman luokkansa molempina päivinä. MM-osakilpailuja järjestettiin myös vuosian 1994 ja 1999.
Menestys SM-ja MM-tasolla oli huikeaa. Petteri Silvanin hurja neljän henkilökohtaisen maailmanmestaruuden sarja sai alkunsa 1995 jaVesa Kytönen voitti maailmanmestaruuden vuonna 1999. Parivaljakko oli myös saalistamassa Suomelle useita joukkuemaailmanmestaruuksia.
Kotimaassa J-SMK kahmi vuosikymmenellä henkilökohtaisist sekä 03JanneSuominenjoukkuekisoista yhteensä 8 suomenmestaruutta. J-SMK: lyömättömän endurojoukkueen kolmas lenkki Kytösen ja Silvanin ohella oli Janne Suominen. Suominen ajoi  90-luvulla myös kahteen henkilökohtaiseen SM-kultaan, yhteen Pohjoimaiden mestaruuteen sekä Päijänne-ajon yleiskilpailun voittoon.
Aivan pelkkä enduroa ei 90-luku ollut. Haaralankankaan crossirata otettiin käyttöön uudella alueella.

Menestys jatkuu tälläkin vuosituhannella


02petterisilvanEnduromenestys jatkui myö 2000-luvun alkupuoliskolla. Silvan voitti MM-tittelin vielä kahdesti ja Suominen juhli kotimaassa kahta Suomen mestaruutta ja toista Päitsin voittoaan vuonna 2004.
Uudella motocross-radalla toiminta vilkastui. Juhlavuonnaa 2005 J-SMK järjesti ensimmäiset SM-tason motocrosskilpailunsa, kun Haaralankankaalla kurvailtiin nuorten SM-motocross.
Uusia tuulahduksia seuratoimintaan toi Pauli Pekkanen, joka voitti  road racingin  Suomen mestaruuden vuonna  2003.

Seuran omat kotisivut