This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Kalle Pihlajarinteen puunsorvaus- ja huonekaluverstas

Kalle Viktor Pihlajarinne syntyi 27.5.1864 Jämsän Partalassa ja kuoli 16.7.1921. Vaimo Matilda Kallentytär syntyi 19.3.1861 Petäjävedellä. Vaimo muutti Jämsänkoskelle vuonna 1925 leskenä. Heidän avioliitostaan oli 9 lasta, joista 5 kuoli nuorena.

Rakennusmestari Eino Pihlajarinteen mukaan oli Kalle V. Pihlajarinteen isäpuoli nikkari Gröngvist, Kerkkolan talon Kivelän torppari. Sittemmin sekä torppa että torpan pirtissä toiminut nikkarinverstas siirtynyt Kalle V. Pihlajarinteelle. Kivelän torpasta käytettiin myös nimeä Nikkarila.

Verstaassa tehtiin mm. keinutuoleja ja muita huonekaluja sekä rukkeja, kärrynpyöriä, ruumisarkkuja ja tupakoitsijoille sorvattiin piippuja. Olen kuullut tuosta johdetun nimen ”Piippuvarvari Pihlajarinne”. Verstaassa oli vain jalalla poljettava puunsorvauskone, joten se oli käsityöverstas. Myös jo tuohon aikaan tehtiin paljon sorvattuja osia huonekaluihin.

Pihlajarinteellä oli ajoittain vieras työntekijä. Helsingistä v. 1909 muuttanut, myös erikoisesti sorvaustyöhön opin saanut Niilo Patinen. Täältä hän muutti noin vuoden kuluttua Jämsän keskustaan Gunnar Eklundin puusepänverstaaseen entiselle Seurahuoneelle.

Pihlajarinteellä huonekaluihin sorvattujen osien jatkuva tilaaja oli seurakuntamme kirkon suntio Nestori Salminen, joka syntyi v. 1872 ja kuoli 85-vuotiaana. Hänellä oli avioliitostaan useita lapsia. Salminen teki suntion toimensa ohella asuntonsa eräässä huoneessa huonekaluja tilauksesta. Hän kävi myös rakennuksilla tekemässä puusepän ja kirvesmiehen töitä.

Todettakoon vielä, että Vanhan Jämsän historian mukaan Kalle Pihlajarinne osallistui yhteiskunnalliseen toimintaan Jämsässä mm. käsityöläiskoulun toimimiehenä ja hän oli ainakin ensimmäisessä kunnanvaltuustossa. Siihen valittiin jäsenet v. 1908