This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Kyläpuuseppä Juho Kustaa Toivonen

Juho Toivonen tunnettiin paremmin nimellä "Pyörä-Toivonen". Hän syntyi vuonna 1870 Kuhmoisten Ouninpohjassa Kankaanpään torpassa. Hän kuoli 70-vuotiaana. Puolison nimi oli Edla. Avioliitosta oli 7 lasta.

Toivonen asui perheineen Jämsänkoskella ja Jämsässä, mutta asettui lopullisesti asumaan Jämsänkoskelle. Molemmissa asuinpaikoissaan hänellä oli puusepänverstas, missä hän teki huonekaluja ja myös kärrynpyöriä. Molemmissa paikoissa hän omisti rakentamansa asuintalon, Jämsässä Pietilään johtavan tien varressa ja Jämsänkoskella ns. Nyströmin mutkalla. Toivosen talo ja minun kotini olivat naapurit siihen aikaan, kun minä kävin kansakoulua.

Sittemmin kansalaissotavuoden kesällä minä tapasin hänet Jämsänkosken paperitehtaan puusepänverstaassa mallipuuseppänä. Hän valmisti puusta koneiden osien valamista varten valumalleja, valumuotteja, johon sula metalli valettiin. Mallipuusepäntyö on erittäin tarkkaa työtä. Valumuottia tehdessä tulee tarkasti ottaa huomioon mm. metallin kutistumisvara.

Toivonen lopetti puusepäntyöt 62-vuotiaana, mutta hänen kuntonsa oli vielä niin hyvä, että hän oli Jämsänkosken seurakunnan palveluksessa vielä 8 vuotta haudankaivajana. Toivonen oli hiljainen, ystävällinen ja kunnollinen mies.

Tiedot tarkistin Toivosen tyttäreltä Hilma Sundilta.