This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Kylänikkari Emil Salonen

Emil Salonen syntyi 12.7.1872 Jämsässä ja kuoli 56-vuotiaana 21.12.1928. Puoliso Suoma Lydia syntyi 9.6.1883 Jämsässä ja 22.3.1966, 83 vuoden ikäisenä. Puolisoilla oli avioliitosta 13 lasta, joista kaksi poikaa kaatui sodassa.

Puolisot asuivat avioliittonsa alusta lähtien pienellä Myllykallion tilalla, ensin Virkajärven torpparina, jonka sittemmin omistivat sitten vuoden 1927 vaiheilta asti. Myllykallio on vanhan nelostien varrella Alhojärven kylän eteläosassa. Tilalla oli kaksi asuinhuonetta, joista pirtti oli myös nikkarin verstaana. Tilalla pyrittiin pitämään jatkuvasti kolme lehmää, sillä perhe oli suuri ja elintarvikkeita tarvittiin paljon. Emäntä ja isommat lapset tekivät navetta- ja taloustyöt sekä hoitivat pienet lapset. Isäntä teki tilan maataloustyöt sivutyönä, sillä nikkarin ammatti oli hänen pääansiotyönsä. Hän teki tilaajille pääasiassa huonekaluja sekä ruumisarkkuja, hevosen länkiä, vesitiinuja ja muita taloudessa tarvittavia astioita ja puuesineitä.

Perhe tuli hyvin toimeen, sillä Emil oli erittäin ahkera ja joutuisa työntekijä. Hän oli hyvin leppoisa eikä tuskastunut koskaan. Esimerkiksi jos Suoma-emäntä joskus tuskastui, niin siitä Emil huomautti rauhallisesti: "Oiskos toi nyt tuota tarvinnut." Näin minulle kertoi Jalmari Jokinen, joka oli Emil Salosen melkein naapuri.