This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Kylänikkari Otto Johanes Aaltonen, Juhonpoika

Otto Aaltonen syntyi 21.6.1876 Jämsässä. Hänen puolisonsa Ida syntyi 3.12.1878 Jyväskylän maalaiskunnassa. Heidän avioliitosta syntyi 10 lasta.

Tuohon aikaan Aaltosen vanhemmat asuivat Vanhan Jämsän Koskenpäällä, Vähän Rautaveden rannalla Niemi-nimisessä torpassa. Sieltä perhe muutti samalla rannalla olevaan Pepunen-nimiseen torppaan torppariksi. Sittemmin Aaltonen tunnettiin paremmin nimellä "Pepuspoika", sillä hän oli Pepusella vanhempiensa luona työikään saakka ja opetteli nikkariksi tehden huonekaluja tilaajille.

Aaltosen avioiduttua, perhe asui Koskenpäällä mm. Kirkonkylässä ja Vekkulan kulmalla. Aaltonen teki asuintiloissaan huonekaluja ja oli mm. Iisakki Virtasen nikkarinverstaassa työssä. Vuonna 1920 hän oli työnjohtajana paperitehtaan puuseppäverstaalla Jämsänkoskella. Minä olin myös siellä puuseppänä - asevelvollisuudesta palattuani - kolme kuukautta, jolloin Aaltosen tulin tuntemaan ystävällisenä työnjohtaja.

Aaltosen lapsista tunsin vilkkaan ja huumorintajuisen pojan Hanskin, joka oli laajalla alueella hyvin tunnettu sekä hyvänä huonekalujen verhoilijana että myös vitsikkäänä "sivuammatissaan" huutokaupan vasaramiehenä. Siinä hän oli aina valmis leikinlaskuun. Kun Hanski sai ihmiset nauramaan, niin silloin hän leikillisesti huomautti mm. "Olkaa hiljaa, huutakaa."

Aaltonen ja hänen vaimonsa olivat uskonnollisia. Otto kävi hartaustilaisuuksissa puhumassa. Hänen tapanaan oli Raamattuun viitaten joskus myös ennustaa, että mitä maanpäällä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan. Hän ennusti mm. että "ihmiset tulevat vielä näkemään päättömiä hevosia maantiellä".

Perhe oli Jämsän seurakunnan kirjoissa Jämsän Jaatilan kylän Munkkilanmäessä, joka on Vekkulan kulmalla. Jämsän seurakunnasta perhe siirtyi Jämsän kunnan väestörekisteriin 21.11.1924. Puolisot, ollessaan lähes 60-vuotiaita, muuttivat 1930-luvun alkupuolella Tampereelle, missä molemmat olivat kuollessaan noin 80-vuoden ikäisiä.

Tietolähteet: Otto Aaltosen vaimon sisaren 50-vuotias poika Esko Tiihonen, joka asuu äitinsä kanssa Koskenpäällä sekä Ilmari Hyppölä, joka nykyään omistaa Pepusen talon ja asuu perheineen siellä.