This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Omin käsin rakennettuun taloon

Omin voimin rakennettuja,puolitoistakerroksisia puutaloja nousi kyläkeskuksiin ja mutta myös yksittäistaloina syrjäseuduille Jämsän ja Jämsänkosken alueella. Laajamittaisia rintamataloalueita ei tänne syntynyt, mutta tyyppipiirustuksien mukaisia omakotitaloja ja pientaloalueita syntyi 1940- ja 1950-luvuilla muun muassa Jämsänkoskella Korvenmäelle, Kinulaan ja Myllymäelle, Hallin keskustaan Torpparinkujalle ja Jämsään Hiidenmäkeen sekä pääteiden varsille. Tontit olivat tuolloin kohtalaisen suuria ja kaikille saman kokoisia. Asemakaavoitukseen ei kiinnitetty suurtakaan huomiota. 


Sotien jälkeistä aikaa leimasi materiaalipula, mutta puutavaraa onneksi riitti kaikkialla maassamme. Ajalle tyypillinen pientalo, jota mielellään myös rintamamiestaloksi kutsutaan, on puolitoistakerroksinen, harjakattoinen ja pystylaudoituksella vuorattu runkorakenteinen talo. Se perustettiin korkealle kivijalalle ja perusmuodoltaan se oli lähinnä kuutiomainen. Taloon rakennettiin usein pieni, ikkunallinen ja umpinainen kylmäkuisti julkisivun puolelle. Talo eristettiin sahanpurulla ja tervapaperilla, katot ja seinät sisätiloissa verhottiin pinkopahvilla.

Vain ensimmäisessä kerroksessa asuttiin aluksi, ullakkotila saatettiin myöhemmin muuttaa lämpimäksi asuintilaksi. Asuntoon kuului keittiö, sali eli olohuone sekä yksi makuuhuone ja sisäeteinen. Huoneista oli kulkuyhteydet muihin huoneisiin eli rakennus oli ns. läpikuljettava.

Aikaisempaan rakentamiseen verrattuna, sotien jälkeisessä rakentamisessa tyypillistä oli yksinkertaisuus ja selkeys. Ikkunat muuttuivat pieniruutuisista selkeän kaksiosaisiksi ja kaikki ulkopintojen koristeaiheet minimoitiin. Pihapiirissä oli myös erillinen saunarakennus sekä kaivo. Tontit olivat myös riittävän suuria, jotta niillä pystyttiin kasvattamaan juureksia, marjoja ja omenoita perheen käyttöön.

Lisää tietoa tyyppitaloista:
http://www.nba.fi/puukausi/index9.html
http://www.mfa.fi/files/mfa/tiedotemateriaalit/jalleenrakennus.pdf
http://www.valt.helsinki.fi/projects/kmuisti/matapupu/suutari/tontit/HELAMAA.HTM
http://www.suomenkotiseutuliitto.fi/kotiseutuliitto/sivut/oma%20koti/kulttuurihist.pdf

Lähteet:
Erkki Helamaa: Jälleenrakentamisen aika
Riitta Nikula: Rakennettu Maisema - Suomen arkkitehtuurin vuosisadat.Otava 1993
Suomen Kotiseutuliitto: Oma Koti. 2004
Päivi Andersson: Keskisuomalaisen kulttuuriympäristön hoitaminen. Gummerus Oy 1984.
Petteri Kummala, Suomen Rakennustaiteen museo: Jälleenrakennuskausi PDF
Timo Räsänen: Jämsänkosken ja Koskenpään historia 1925-1976. Valkeakosken kirjapaino 1986
Suur-Jämsän historia
Keski-Suomen historia
ARS Suomen taide