This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Uudisasutusta

Maalta muuton suurimpina vuosikymmeninä Haaviston kylältäkin väki väheni, mutta missään vaiheessa kylä ei päässyt autioitumaan. Päinvastoin: aktiivista toimintaa riitti, vaikka autoistuminen veikin väkeä harrastuksiin ja rientoihin myös kylän ulkopuolelle.

Edelleen kylällä tapahtuu. Yhdistyksistä toimivat metsästysseura Haaviston Hiipijät, Haaviston Kalastuskunta, Jämsänkosken Maamiesseura ja uutena Haaviston Kyläyhdistys. Seurakunnan kerho toimii alakoululla, samoin lainausasema, jota Kyläyhdistys pitää auki kerran viikossa. Työväenopiston ryhmissä voi harrastaa Maamiesseuran talolla, vuonna 2005 on ohjelmassa posliininmaalausta ja entisöintiä. Talvisin hiihtolatua pidetään auki talkoovoimin.

Haavisto, new detached house areaKylällä on vielä muutama maatalousyrittäjä ja monia muita yrittäjiä. Useimmat käyvät kuitenkin töissä muualla. Palvelut ovat siirtyneet kylältä Koskelle - matka markettiin on autolla valaistua tietä lyhyt, kun se joskus kirkolle hevospelillä tai vesiteitse tuntui pitkältä ja vaivalloiselta.

New detached houses on the shore of lake KankarisvesiPiristysruiskeen Haaviston kylä sai 1980-luvun lopulla, kun Jämsänkosken kaupungin maankäyttösuunnitelmassa jäsentyi uusi asutusalue. Se sijoitettiin Koskenpääntien Sovijärven puolelle, uuden Kipparintien maisemiin. Toinen omakoti- ja rivitaloalue kaavoitettiin vuonna 1996 toiselle puolelle Koskenpääntietä Varpaisniemen alueelle vanhan yläkoulun ympäristöön. Kylällä asuu yli 300 henkeä: koko ikänsä Haavistossa asuneita, paluumuuttajia ja uudismuuttajia.