This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Lähetysompeluseura

Syksyllä 1910 aloitti Palsinan lähetysompeluseura, ensimmäisinä jäseninään Fanni, Hymmi ja Jenny Lehto, Amanda Neuvonen ja Aina Klemetti (myöh. Sahavirta). Seuraavana kesänä pidettiin Perän talossa kylän ensimmäiset lähetysjuhlat, joita järjestämässä ollut opettaja Aina Sahavirta kirjoittaa:

"Matka oli silloin vaikea Palsinalle. Ei ollut teitä. Tänne oli soudettava Kirkkoselän poikki, pitkin Kerteselkää, Koulunoja sorrattava ja vielä Palsinajärveä soudettava melkein päästä päähän Perälle. Välimatkat oli kuljettava jalkaisin. Jos sattui olemaan sade, oli tiellä kuraa nilkkoja myöten. Ei siis ollut ihme, että lähetysompeluseuran alkuunpanija, kirkkoherra Lampola, empi antaa juhlia meille. Saimme ne kuitenkin." (Kuoreveden joulu 1962)

Juhlia pidettiin alkuvuosina joka kesä. Ohjelmassa oli Suomen Lähetysseuran ja oman seurakunnan puhujia. Tummaihoista vierasta tultiin katsomaan matkojen päästä. Hengellisen ohjelman lisäksi houkuttimena olivat "voileivät, sopat ja nisukahvit". Myytävänä oli syötävän lisäksi Lähetyssanomia. Metsäkylien nuoret ja vanhemmatkin tulivat tapaamaan toisiaan. Lähetysjuhlia järjestettiin ainakin vielä 1920-luvun lopussa.