This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Koulu loppui PalsinaltaPalsinajärven ympärijuoksun tuloksia tutkimassa

Palsinan kansakoulu lopetti toimintansa vuonna 1970 vähäisen oppilasmäärän takia. Ensin oppilaat kuljetettiin Lahdenkylän kouluun ja sitten pitkään Suinulan kouluun. Suinulan koulun loputtua 2006 Palsinan ja Kertteen lapset suuntasivat taas Lahdenkylään. Koulutaksia ovat ajaneet mm. Erkki Elimäki, Pentti Salminen ja Raimo Niininen.

Koulun lopetettua toimintansa rakennus ei jäänyt tyhjilleen. Opettajien asunnossa oli ensin useita kunnan vuokralaisia, myöhemmin vain yksi perhe kerrallaan. 1980- ja 1990-luvuilla "koulun puolella" toimi kunnan ylläpitämä lasten päivähoito.

Koululla oli 1980- ja 1990-luvuilla monenlaista toimintaa, mm. lasten urheilukoulu, 4H-kerho, seurakunnan kerhoja ja pyhäkoulu. 2000-luvun alussa viikoittain on tarjolla tuolijumppa, työväenopiston jumppa ja sauvakävely. Koululle keräännytään myös isänpäivä- ja äitienpäivälounaille, diakoniamyyjäisiin, Palsinajärven ympärijuoksuun ja erilaisiin kyläläisiä koskeviin kokouksiin.

Vuonna 2006 molemmat koulurakennukset siirtyivät Kertteen-Palsinan kyläyhdistyksen omistukseen. Paria vuotta myöhemmin päätettiin vanhan koulun myynnistä, sillä kahden rakennuksen ylläpito kävi raskaaksi yhdistykselle. Keväällä 2009 koulu purettiin ja kuljetettiin Iisalmeen, missä se pääsee uudelleen aktiiviseen käyttöön.