This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.

Toiminnan alku

Jämsän Retki-Veikot perustettiin 31.10.1949 Ilveslinnassa, jonne oli kokoontunut 24 suunnistushenkistä ihmistä seuran perustavaan kokoukseen. Kokouksen puheenjohtajana toimi Kalle Parpala, joka valittiinkin seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Seura liitettiin heti Suomen Suunnistamisliittoon, SVUL:iin sekä Suomen Retkeilyliittoon.

Seuran nimestä järjestettiin kilpailu, jossa jaettiin rahapalkintoja. Kilpailuehdotus Jämsänkosken Retkeily-Veikot voitti kilpailun, ja nimi lyhennettiin Jämsänkosken Retki-Veikoiksi. Muita ehdotuksia kilpailussa olivat mm. Erakot, Jermut, Jaloittelijat, Korvenkiertäjät ja Polunpolkijat.

Seura oli aluksi myös silloisen Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n seura. Vuonna 1965 Jämsän Kisailijoiden suunnistajat liittyivät Retki-Veikkoihin. Suunnistusta on harrastettu siitä lähtien Jokilaaksossa yhdessä seurassa.

Koko toimintansa ajan pieni Retki-Veikot on ollut aktiivinen seura. Vuosina 1970 ja 1971 seura oli koko Suomen ykkönen ja 1975 ja 1976 kolmonen SM -mitalien määrässä mitattuna. Vuonna 1971 seuralaiset toivat neljä suomenmestaruutta, ja vuonna 1975 peräti 13 eri suunnistajaa sai Suomen mestaruusmitaleja.

Nuorna vitsa väännettävä

Vuonna 1974 alettiin pitää suunnistuskursseja lapsille. Ensin kouluja järjestettiin vain tytöille Sirkka Enqvistin ja Pirkko Lindqvistin toimesta. Myöhemmin Olli Siimes ja Raimo Särkivuori alkoivat pitää myös pojille suunnistuskoulutusta.Venla rabbit

2000 -luvulla lasten suunnistuskoulun nimi on Rastiopisto. Vuosittain sille osallistuu vuoden  ympäri kuutisenkymmentä alakouluikäistä lasta. Alle kouluikäiset osallistuvat iltarastien yhteydessä järjestettävään Rollen reitti -luontokerhoon, jossa tutustutaan luonnossa liikkumiseen ja havainnoidaan luontoa. Menestyksekkäästä toiminnastaan lasten ja nuorten parissa Retki-Veikoille on myönnetty useaan kertaan Suomen Suunnistusliiton Sinettiseura -luokitus.


1970 -luku huipentui Jukolan viestin järjestämiseen1978

Mäntän Eräpirkkojen ja Kuoreveden Kärjen kanssa vuonna 1978 järjestetty Jukolan Viesti onnistui hienosti ja järjestelyt saivat erinomaiset arvosanat. Hallin varuskunta loi loistavat puitteet viestitapahtuman järjestämiseen ja Retki-Veikot tuli lopullisesti valtakunnallisesti tunnetuksi seuraksi.

30. Jukolan viesti keräsi noin 550 miesjoukkuetta. Ensimmäistä kertaa historiassa järjestettiin myös Venlojen viesti. Aiemmin naisille oli järjestetty vain henkilökohtainen yhteislähtökilpailu.

Kansallisia ja kansainvälisiä kilpailuja

Vuosikymmenten aikana JRV on järjestänyt lukemattomia kansallisia- sekä SM -kilpailuja. Vuonna 1992 seura järjesti FIN5 -rastiviikon finaalin ohella nuorten MM -kilpailut.