This article is not available in English. Please select another language
from the navigation bar at the top.
Kievareista keitaisiin - etappimatkailua ja levähdyspisteitä
Matkustuskulttuuri ja matkustamisen tavat ovat vuosisatojen kuluessa muuttuneet merkittävästi. Yksi keskeinen tekijä on ollut aika, joka välimatkan taittamiseen on kulunut. Satoja vuosia sitten tavallinen suomalainen liikkui vielä harvoin oman kyläkuntansa ulkopuolelle. Vain tarpeesta lähdettiin kaukaisiin kaupunkeihin asioimaan. Käytännössä siis silloin, kun nälkä yllätti, tai kun verojenmaksuun piti myydä ylimääräistä tuotantoa. Etappimatkustaminen kuvaa varmasti parhaiten kievareiden aikakauden liikkumista. Koska välimatkat olivat pitkiä, päivämatka tehtiin usein kievarista seuraavaan. Kievarioikeudet saaneessa talossa piti aina pitää tulta yllä, jotta nälkäiselle matkustajalle löytyi nopeasti syötävää. Sääntöjen mukaan kievarissa piti olla vierastupa, talli ja vaunuliiteri. Kievarin tehtävänä oli myös hoitaa kyyti seuraavaan kievariin saakka. Kievarijärjestelmän oheen syntyi hollikyytijärjestelmä koska matkustavaisia saattoi tulla useita, eikä isäntä voinut useampaa kyyditä yhtä aikaa varsinkaan eri suuntiin. Hollikyyti tarkoitti sitä, että lähitaloista määrättiin varahevosia ja -miehiä reserviin useampien matkustajien yhtä aikaiseen kyyditsemiseen. |