This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Jämsän seudun uniikit nimet

Jämsässä ja Jämsänkoskella kuten muuallakin Suomessa on paljon myös uniikkeja eli ainutkertaisia nimiä, jotka esiintyvät Paikannimirekisterissä täsmälleen samanasuisina vain kerran. Pitää toki muistaa, että Paikannimirekisteri ei sisällä kaikkia Suomen paikannimiä, vain kartoissa käytetyt noin 800 000 nimeä.

Jämsän nimistä 950 eli 25,19 % ja Jämsänkosken nimistä 301 eli 31,47 % esiintyy Paikannimirekisterin aineistossa vain kerran. Koko Suomeen nimistössä uniikkien nimien osuus on 28,92 %. Tällöin mukana ovat myös ruotsin- ja saamenkieliset nimet. Vain suomenkielisistä nimistä laskettuna uniikkien nimien osuudeksi saadaan 26,56 %.Kalma ja kuolema Jämsän seudun paikannimissä

Jämsän ja Jämsänkosken harvinaisten ja uniikkien nimien joukossa on muun muassa Kalma- ja Kuolema-alkuisia nimiä: Kuolemajärvi (3), Kuolemanvuori, Kalmavesi, Kalmavuori, Kalmalammit, Pieni Kalmasuo, Iso Kalmasuo, Kalmaoja, Kalmalahti (2) ja Kalmavirta. Jämsänkosken Kalma-nimien ryhmä on syntynyt, kun samaa alkuosaa hyödyntämällä on nimetty läheisiä paikkoja.

Jämsän uniikkeja nimiä

Ahtaanrako, Ajosvuori, Apesaari, Apiala, Aseme, Edesniemi, Ekonen, Hartusvuori, Hattinen, Heinäkenkä, Himos, Hinttula, Hosula, Häiväoja, Häiväsuo, Jolleiva, Jopotinkoski, Kaalola, Kekonenä, Kerte, Kiesti, Kirmalahti, Kivirökki, Kolistettava, Kukeronsalmi, Kuorevesi, Kynnyssuo, Kyykkälä, Larmila, Lepsjärvi, Limperi, Lotkisto, Matohuoko, Morva, Muhkumäki, Mustinka, Myyräkäytin, Mäenpäänlammit, Navettainselkä, Nevonvuori, Nielevä, Nytkymenjärvi, Näkipää, Oksannenä, Pahuniemi, Pirronsaaret, Purkkisuo, Pynttä, Pännämäki, Rajamutka, Retkala, Ryöhy, Saarasuo, Salmianniemi, Sammalsuot, Sanaslahti, Sanassuo, Sapalanmäki, Sikaliskolammi, Suinusalmi, Särkisoja, Taarala, Tauriaissaari, Tevätlammi, Tilusvuori, Toinenpaikka, Tousala, Turkinvuori, Umpianjärvi, Vaattalahti, Vangonmäki, Varsansyömänpelto, Vessarinkulma, Virikevuori, Vororotti, Välsky, Älskilä. (Aineisto: Paikannimirekisteri, 2005.)

Jämsänkosken uniikkeja nimiä

Arvenmäki, Ehikinlahti, Hakonenä, Herneaita, Hiissala, Hosiansuo, Hömölammi, Höppölä, Isännätön, Jeekunamäki, Kaakkuvuori, Kalmalammit, Kannikkaniemi, Kilpalammi, Kolikkosuo, Korentola, Kukkaslahti, Käyttimensuo, Lempaathonka, Läppäsuo, Muivuori, Narrila, Otsalammi, Pettämä, Pistoolinnoro, Puhula, Puonnas, Rassila, Retuperänkorpi, Ruppalahti, Siniänlammi, Tervalanviita, Tuuralammi, Valavuori, Verkkalanlahti, Vilus, Yläsenkorpi, Ökönkivi. (Aineisto: Paikannimirekisteri, 2005.)