This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Jämsän Nuoriso-orkesteri


Jämsässä nuorten puhallinorkesteritoiminnan aloitti uudelleen v. 1973 silloinen seurakunnan nuoriso-ohjaaja Kari Vähäniemi. Mukaan tuli alun toistakymmentä nuorta, jotka saivat soitinopetusta pääasiassa Kari Vähäniemeltä. Soittimia hankittiin aluksi armeijan huutokaupasta ja muutamia ostettiin myös uutena. Aluksi ryhmä toimi seurakunnan puhallinyhtyeenä, jolloin esiintymisetkin olivat lähinnä seurakunnan tilaisuuksissa.
Vähäniemen muutettua paikkakunnalta vuonna 1978 puhallinyhtyeen johtajaksi tuli Antti Arola, jonka aikana soittajamäärä lisääntyi siinä määrin, ettei soittimia riittänyt kaikille halukkaille. Nyt koluttiin palokunnan ja työväenyhdistyksen varastot, joissa tiedettiin olevan vanhoja torvia. Näillä päästiin alkuun ja pian saatiin myös uusia soittimia, kun toimintaan kannustavasti suhtautunut koulutoimenjohtaja Pekka Pitkäjärvi järjesti määrärahan hankintoihin.


Orkesterit järjestettiin kolmeen eri tasoiseen ryhmään. Kokeneimmista soittajista muodostettiin Nuoriso-orkesteri. Keskimmäinen ryhmä oli Vitikkalan orkesteri ja aloittelijat opettelivat ns. alokasorkesterissa. Nuoriso-orkesterin vahvuus oli 20-25 soittajaa. Vitikkalan orkesterissa oli 15-20 soittajaa ja alokasorkesterissa 5-10 aloittelijaa. Taitojen karttuessa siirryttiin orkestereissa vaativampaan ryhmään. Harjoitukset pidettiin aluksi Kelhällä, mutta joukon kasvaessa harjoituspaikaksi vaihdettiin Vitikkalan koulu.
Nuoriso-orkesterilla oli vuosittain kaksi pääkonserttia. Helmikuussa oli viihdekonsertti, jonka järjestelyistä vastasi Lions klubi Jämsänseutu ja marraskuussa taas isänpäivänä kirkkokonsertti. Esiintymisiä oli vuosittain koko orkesterilla tai orkesterista kootuilla pienryhmillä 20-40 kertaa ja näitä oli kaikissa mahdollisissa tilaisuuksissa ja paikoissa.
Orkesterilaiset saivat soitinopetusta musiikkiopistosta, orkesterinjohtajalta sekä vanhemmilta soittajilta, jotka opettivat nuorempia muodollista korvausta vastaan.

Leirillä Partaharjulla

015_arola_nuor_por_partaharjun_leiri_n1985027.jpg


Vuoden odotetuin tapahtuma oli tietenkin kesän musiikkileiri Partaharjulla. Heinä-elokuun vaihteessa pidetylle leirille osallistui jämsäläisiä nuoria vuodesta 1972 lähtien. Enimmillään ryhmän koko on ollut 30 nuorta eli neljäsosa koko leirin vahvuudesta.
Nuoriso-orkesteri on tehnyt vuosien kuluessa esiintymismatkoja useisiin ulkomaisiin kohteisiin mm. Fagerstaan, Åsnesiin, Ballerupiin, Bremenin, Strasbourgiin ja Antwerpeniin.
Vuonna 2004 tehtiin Nuoriso-orkesterissa vahdinvaihto,kun ryhmää 26 vuotta luotsannut Antti Arola jätti tehtävät Vitikkalan koulun opettajalle Ilpo Soikkelille.

Teksti Antti Arola