This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Suksimestari Heikki Juven
Syntyi 10.1.1907 Jämsän Partalassa kuoli 69-vuotiaana 16.3.1976 Puoliso Maija syntyi 5.5.1913 ja avioliitosta on 2 poikaa.
Heikki Juven oli Jyväskylässä sisarensa ja hänen miehensä Onni Kilpikosken, joka aiemmin piti suksiveistämöä Jämsässä, liikkeessä työssä ja samalla oppimassa siellä suksen valmistusta sekä polkupyörän asennus-ja korjausammattia.
Ennen suksiverstaan perustamista Heikki aloitti menestyneen liikemiehen uransa ollessaan noin 20-vuotias. Ensiksi hän perusti polkupyörien asennus-, korjaus- ja myyntilikkeen Jämsään J.A. Lindenin puusepäverstaan rakennukseen.
Nykyisin tämä liike toimii varsin suureksi laajentuneena, Jämsän keskusaukion laidassa Koskentie 3:ssa, nimellä Heikki Juvén Oy. Se on Jämsänjokilaakson ja sen lähiypäristön alueella saman myyntialan liikkeistä suurin, joka myy paitsi suksia myös muita urheiluväineitä, kodin koneita, televisioita, radioita ja veneen moottoreita jne. Ja siellä suoritetaan myös pienkone korjausta ja huoltoa.
Edellä mainitun liikkeen lisäksi, Heikki Juven perusti 1930-luvun alussa suksiseppäverstaan Jämsän Partalaan Juveninkoskenpartaalle. Verstaan koneiden käyttövoima oli ensin koskessa vesipyörä ja vain sähkövaloa varten oli sähkökone eli dynamo. Näistä alitteista oli hiukan myöhemmin luovuttu ja asennettu koneet toimimaan sähköllä, ainakin heti uudessa verstaassa, joka oli rakennettu vanhan verstaan tulipalon jälkeen, sillä jo tuohon aikaan oli Partalassa Jämsän Sähkö Oy:n sähköverkosto.
Verstaan työntekijöiden määrä oli suurin sotien aikana, miehiä sekä naisia oli työssä enintään 20. Juvenin suksiverstaassa työssä olleet, olivat lähes kaikki seuraavat henkilöt syntyneet Partalassa tai asuneet siellä ennen verstaan perustamista: Juven Verner ja Tyyne, Juven Vihtori ja Hanna, Järvinen Emil, Laine Jalmari, Lahtinen Sulo, Lahtinen Viljo, Mäntynen Eino, Mäntynen Jalmari, Ottelin August, Rajala Anni, Silvan Paavo ja Kerttu, Silvan Väinö, Sulin Heikki, Suominen Ilmari, Toivonen Otto ja Lyyli, Sköld Toivo, Sköld Reino ja Sköld Markku.
Koska puolustusvoimille sotien aikaan tehtiin jatkuvasti paljon suksia, niin suksienvalmistustyöhön vapautettiin armeijasta paitsi Heikki Juven, myös muutamia tuossa luettelossa mainittuja miehiä. Tuolloin miehille annettiin vapautusta koskeva metallinen, jota oli pidettävä takin rintapielessä.
Suksiverstaansa ja kauppaliikkeensä lisäksi Heikki Juven harrasti myös kiinteistökauppoja sekä rakennutti kiinteistöjä yksin sekä kavereittensa kanssa. Ne olivat asunto- ja liikerakennuksia sekä maakauppoja, kuten Päijänteellä Vuohisaari, jossa on perheen huvilat.
Heikki Juvenin ja hänen työväen suhteet olivat jatkuvasti hyvät. Hänhän oli leikillinen ja lystikäskin sekä yleensä sovitteleva.
Muutama Juvenin lausuma ajatus liikkeiden alkuajoilta
• kun hänellä ei ollut riittävästi rahaa tilipäivänä, silloin hän sanoi näin: Ota kottia tehdään tili myöhemmin
• Heikki huomautti korttipelin päättyvän näin: Näillä rahoilla minä maksan työmiesteni palkkoja
• Miesseurassa Heikki sanoi: Miksi minun on vaikea päästä pankkilaitoksen asiakkaaksi, kun olisin tarvinnut rahaa liikkeeni toiminnan alussa, ja miksi nyt, kun liikkeeni on toiminut vuosia, olen tervetullut asiakkaaksi
• Opettajan mielestä Heikillä oli kansakoulussa joskus huonoja tapoja .Kun opettaja tuli kertomaan niistä Heikin isälle, jolla oli paljon lapsia, niin hän vastasi opettajalle näin: Tekijälle tulee hyviä ja huonoja, sille ei voi mitään
Vuonna 1948 Heikki Juven muutti suksiverstaansa nykyiselle Nuhkurinkujalle. Vuoden 1950 alussa hän lopetti suksiverstaansa toiminnan ilmeisesti siitä syystä, ettei suksien teko enää ollut puusepäntyötä. Sillä se aine mistä suksia alettiin muualla valmistamaan, oli yhteen liimattua puusälettä.
Jämsässä oli 40 vuotta perinteellisten suoksien vireää valmistusta, käsityönä ensimmäiset vuosikymmenet. Heikki Juvenin suksiverstas oli viimeinen Jämsässä.