This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Räätäleitä, ompelijoita ja kutojia

Räätälit kiersivät talosta taloon mukanaan kyynäräkepit, suuret sakset, prässiraudat ja muut tykötarpeet, joita ompelemisessa tarvittiin. Veroluetteloiden mukaan Juokslahdella oli räätäleitä 1700-luvun lopulta alkaen.

Muistitiedot yltävät 1900-luvun alkuvuosikymmenille. Räätäleillä teetettiin sarkapukuja, jotka kestivät kauan. Vaatteet pidettiin tarkkaan, "ensin kirkkokimputtimena ja sitten riihirimputtimena". Juhlapukujen ohella teetettiin molskihousuja työhousuiksi.

Melkein jokaisessa talossa oli poljettava tai käsin pyöritettävä ompelukone. Kylällä oli myös ammattiompelijoita, jotka tekivät vaatteita naisille ja lapsille. Osa ompeli kotonaan, jotkut kiersivät myös tarvittaessa taloissa ompelemassa. Asiakkaat toivat kankaansa itse, paljon vaatteita ommeltiin kotikutoisesta villakankaasta.

Juokslahdella ompelijoina toimivat Sylvi Hakanen, Bertta Könkkölä, Anna Lahtinen, Kaija Lindroos, Laura Lindroos, Elina Mäkinen, Elvi Nieminen Helmi Sandelin (Kattelus), Tyyne Vilen-Lahti ja Helvi Vuorinen.