This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Seppiä

Kuva: Erkki Lampisen arkistoMuistitiedon ulottuvilla vanhimmat sepät ovat olleet Salmelan seppä, Kalle etunimeltään ja Tervalan vaari Kalle Blåberg. Salmelan seppä oli myös kivimies, kirvesmies ja pienviljelijä.

Kalle Helminen oli Salmelan sepän veljenpoika. Hän oli tuhattaituri: sepän ammatin ohella hän oli kivimies, puuseppä, kirvesmies, muurari ja pienviljelijä.

Kuva: Erkki Lampisen arkistoKalle Lampinen haki sepän oppinsa VR:n konepajalta Pasilasta. Haavistoon hän muutti 1920-luvun lopulla. Lampinen opittiin tuntemaan erityisesti siitä, että hän sai viikatteisiin hyvän terän. Raaka-ainetta saatiin milloin mistäkin, esimerkiksi hevosvetoisen haravakoneen piikeistä.

Seppä teki maataloustyökalujen ja rekien raudoitusten ohella monenlaisia töitä: tukkihakoja ja -saksia, raudoitti keluveneitä. Yksi haastavimmista töistä oli siimaraudan laittaminen puupyöriin.

Kengitysseppänä kylällä toimi Eino Humberg. Hän oli alansa taitava ammattilainen, joka käsitteli eläimiä varmoin ottein. Kalle Lampisen poika Iivari Lampinen perusti Haavistoon korjauspajan, joka oli ensimmäisiä Jämsänkoskelle pystytettyjä pajoja.

Iivari Lampisen kannustamana Tauno Järvinen perusti vuonna 1963 korjaamon, jota hän pyöritti kaiken kaikkiaan 42 vuotta. Haaviston korjaamossa Järvinen kunnosti ammattitaidolla niin maatalouskoneita kuin autojakin.