This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Haku-Veikko kirkkain tähti

Veikko Hakulinen oli menestyksekkään Ilves-hiihdon keulakuva 50- ja 60-luvuilla.Veikko Hakulinen siirtyi Ilveksen riveihin vuonna 1954, jolloin hän vastavalmistuneena metsäteknikkona muutti töihin Jämsänkoskelle. Hakulisen olympiamenestyksestä Ilves pääsi juhlimaan 1956, jolloin hän voitti 30 kilometrin olympiakultaa ennen kovaa kilpakumppaniaan Sixten Jernbergia. Kenties huikeimman hiihtonsa Haku-Veikko teki Squaw Valleyn olympiaviestissä 1960, jossa hän yhdessä Toimi Alatalon, Eero Mäntyrannan ja Ilveksen Väinö Huhtalan kanssa voitti viestikultaa, joka ratkesi Suomen eduksi vasta huimassa loppukirissä Norjan Haakon Bruusveenin ja Hakulisen kesken.

Hakulisen lisäksi Ilveksen hiihtomainetta pitivät yllä kuuluisat Huhtalan veljekset Pauli, Väinö, Eino ja Pentti. Veljeksistä menestyksekkäin oli Väinö, joka oli voittamassa viestikultaa Squaw Valleyssa. Henkilökohtaisesti parhaan sijoituksensa hän lykki Innsbruckissa 1964, kun hän hävisi Sixten Jernbergille 15 kilometrillä kolmisen sekuntia ja jäi niukasti neljänneksi.

Oslon olympiaviestivoittaja Tapio Mäkelä edusti aktiiviurallan myös Ilvestä. Cortinan olympiaviestissä 1956 Jorma Kortelainen nappasi hopeaa yhdessä August Kiurun, Arvo Viitasen ja Hakulisen kanssa. Kortelainen on edustanut maatamme myös kesäolympilaisissa, kun hän osallistui Rooman olympiasoutuhin.

Ilveksen hiihtäjät saavuttivat vuosina 1947 - 68 kaikkiaan 13 olympiamitalia, 10 MM-mitalia ja 54 SM-mitalia.

Tuon jälkeen hiljaiseloa kesti pari vuosikymmentä, kunnes saarijärveläinen, mutta Ilvestä edustanut Jari Kuhno hiihti keväällä 1999 Inarin SM-hiihdoissa 50 kilometrillä toiseksi. Viimeisin menestyjä Ilves-hiihdossa on kovan nuorisokaartin Miska Sinisalo, joka voitti 17-vuotiaiden SM-kultaa kaudella 2005 - 2006.

Hiihdossa 17-vuotiaiden SM-kultaa voittanut Miska Sinisalo saa onnittelut Jämsänkosken liikuntatoimiston Aimo Mäkiseltä.