This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Nuorisoseura Nysä

Uusi Nysän toimitalo.Nuorisoseura Nysän perustava kokous pidettiin 28.1.1919 kansakoulun opettaja Juhani Lötjösen kutsumassa kokouksessa Suinulan koululla Ala-Marttilassa. Lötjönen näki kylän nuorten pursuavan  toimintatarmon, joka kohdistui monesti kyseenalaisesti. Hänellä oli kyky vaikuttaa nuoriin niin, että nämä kokoontuivat perustamaan Suinulaan oman Nuorisoseuran. Oma toimitalo valmistui vuonna 1923, joka kuitenkin tuhoutui tulipalossa joulujuhlien jälkeen 1928. Nykyinen toimitalo vihittiin käyttöön 23. marraskuuta 1930.

Erikoisen nimen historiasta kerrotaan, että maanviljelijä Edvin Ylinen esitti nimeä "Nysä" kuvaten sillä tylsää, huonoa kirvesnysää, jolla ei paljoa aikaan saada, niin kuin ei seurakaan alkuun suuria aikaan saa. Näin vaatimattomasti lähdettiin liikkeelle. Seuran toiminnassa on sitten ollut melkein 90-vuotisen historian aikana vilkkaita toiminnan vuosikymmeniä ja muutama nukuttukin vuosi, mutta nimi on edelleen Nysä. Mitäpä sitä esi-isien päähänpistoa vaihtamaan.

Seuran tarkoituksena on herättää ja pitää vireillä kansassa ja varsinkin nuorisossa harrastusta itsekasvatukseen sekä määrätietoiseen toimintaan kotiseudun, isänmaan ja ihmiskunnan hyväksi. Lisäksi Kuoreveden Nuorisoseura Nysä on puoluepoliittisesti sitoutumaton perhejärjestö, jonka toiminnan painopiste oli nuorisotyössä. Toteutunutta toimintaa esitellään valokuvin kuvagalleriassa. Kuvat on järjestetty ikäjärjestykseen.

Nuorisoseura Nysän omat sivut

Lähteet
Kuoreveden Joulu 1968.
Nysän juhlajulkaisut vuosilta 1979, 1989 ja 1999.
Yhdistyksen jäsenkortti.
Kuoreveden kirja.