This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Jämsänkosken muistomerkit ja patsaat

Uurnalehto, sankarihauta ja sellutehtaan palo

Muistokivi on arkkitehti Hey Bengin suunnittelema ja uurnalehtoalue vihittiin käyttöön helatorstaina vuonna 2000.

Jämsänkosken hautausmaan sankarihauta-alueen muistomerkin suunnitteli arkkitehti M. Nordenswan ja se vihittiin 20.5.1951.

Jämsänkosken sellutehtaan palossa 12.2.1926 kuolleiden korjauspajan mestarin Emil Antellin ja sähkömonttööri, Viljo Kantolan muistokivi, jonka YPJ Oy pystytti. Muistomerkki sijaitsee Jämsänkosken hautausmaalla lähellä sankarihautoja.

Uurnalehto. Muistokivi on arkkitehti Hey Bengin suunnittelema jauurnalehtoalue vihittiin käyttöön  helatorstaina vuonna 2000. Sankarihauta. Jämsänkosken hautausmaan sankarihauta-alueen muistomerkin suunnitteli arkkitehti M. Nordenswan ja se vihittiin 20.5.1951. Sellutehtaan palon muistomerkki. Jämsänkosken sellutehtaan palossa 12.11.1926 kuolleiden korjauspajan mestarin Emil Antellin ja sähkömonttööri, Viljo Kantolan muistokivi, jonka YPJ Oy pystytti. Muistomerkki sijaitsee Jämsänkosken hautausmaalla lähellä sankarihautoja.

Sodassa kaatuneet tehtaalaiset

Sodassa kaatuneet tehtaalaiset. Ilveslinnan edustalla keskellä Patalan koskea saaressa on 17.9.1955 paljastettu yhtiön Jämsänkosken tehtaiden sankarivainajien muistomerkki. Sen suunnitteli arkkitehti Pekka Saarema.Ilveslinnan edustalla keskellä Patalan koskea saaressa on 17.9.1955 paljastettu yhtiön Jämsänkosken tehtaiden sankarivainajien muistomerkki. Sen suunnitteli arkkitehti Pekka Saarema.

Sahalan yhteiskoulun muistomerkki

Sahalan yhteiskoulun muistomerkki. Ilveslinnan alapuolella, tehtaan portin vasemmalla puolella panssariaidan takana on Sahalan yhteiskoulun muistotaulu. Sillä alueella sijaitsi ns. Sahalan rakennus, jossa  käynnistyi  jatkosodan aikana 1.10.1943  Jämsänkosken yhteiskoulun toiminta.  Muistotaulun materiaali on pronssia ja se on vanhan karttatelineen mallinen. Ilveslinnan alapuolella, tehtaan portin vasemmalla puolella panssariaidan takana on Sahalan yhteiskoulun muistotaulu. Silla alueella sijaitsi ns. Sahalan rakennus, jossa käynnistyi jatkosodan aikana 1.10.1943 Jämsänkosken yhteiskoulun toiminta. Muistotaulun materiaali on pronssia ja se on vanhan karttatelineen mallinen.

Tykki

Vanha kenttätykki yhtiön vanhan kerhon pihalla. Tältä paikalta Jämsänjokilaakson tykkimiehet lähtivät jatkosotaan 18.6.1941. He osallistuivat Karjalan Kannaksen taisteluihin 1941- 44, 18. divisioonan riveissä.Vanha kenttätykki yhtiön vanhan kerhon pihalla. Tältä paikalta Jämsänjokilaakson tykkimiehet lähtivät jatkosotaan 18.6.1941. He osallistuivat Karjalan Kannaksen taisteluihin 1941 - 44, 18. divisioonan riveissä. 1990-luvulla (sotamuistot, matrikkeli)

Sotasairaala-laatta
Sotasairaala-laatta. Laatta Ilveslinnan sisääntuloaulassa kertoo sitä, että rakennus oli viime sodan aikana sotasairaalana.
Laatta Ilveslinnan sisääntuloaulassa kertoo sitä, että rakennus oli viime sodan aikana sotasairaalana.

Rudolf Waldenin rintakuvapatsas

Rudolf Waldenin rintakuvapatsas. Patsas sijaitsee Ilveslinnan yläaulassa.Patsas sijaitsee Ilveslinnan yläaulassa. Se paljastettiin kenraali Rudolf Waldenin 60-vuotisjuhlien yhteydessä 1937. Patsaan on tehnyt kuvanveistäjä Emil Wikström. Alkuperäinen kipsivalos on Sääksmäellä Wisavuoressa Emil Wikströmin ateljeekodissa. Patsaasta on myöhemmin tehty samalla muotilla useita uusia valoksia. Juuso Waldenin määräyksestä ko. teos tuli sijaita kaikissa Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n toimipaikoissa arvokkaalla paikalla.

Ilves-reliefi
Ilves-reliefi. Ilveslinnan julkisivussa on kuvanveistäjä Viktor Janssonin hiipivää ilvestä esittävä reliefi, vuodelta 1937.
Ilves-reliefi. Ilveslinnan julkisivussa on kuvanveistäjä Viktor Janssonin hiipivää ilvestä esittävä reliefi, vuodelta 1937.

Pöllö-reliefi

Pöllö-reliefi. Reliefi sijaitsee nykyisen taidetalo Pöllölän seinässä. Talo on rakennettu 1948 - 49 osittain Ruotsin valtion tuella. Talossa toimi alun perin lääkärin vastaanotto ja lasten neuvola, 1970-luvulla tilat korjattiin päiväkodiksi. 2000-luvun alussa talo remontoitiin taidetaloksi.Reliefi sijaitsee nykyisen taidetalo Pöllölän seinässä. Talo on rakennettu 1948 - 49 osittain Ruotsin valtion tuella. Talossa toimi alun perin lääkärin vastaanotto ja lasten neuvola, 1970-luvulla tilat korjattiin päiväkodiksi. 2000-luvun alussa talo remontoitiin taidetaloksi.

Tyvestä puuhun/Tiedon puu

Alkuperäinen Heikki Ennevaaran tekemä työ sijaitsi nykyisen Mäntykallion koulun (ent. Keskuskoulu) liikuntasalin ulkoseinässä. Pienempi kopio alkuperäisestä on nykyisin taiteilijan itse tekemänä tekemänä koulun ruokasalin seinällä Alkuperäinen teos oli vuodelta 1953. Työstä on käytetty myös nimeä Tiedon puu.

Hanomag-veturi

Hanomag-veturi. Hannover-Linden  tehtaalla 1931 valmistunut teollisuusveturi. Veturi on ollut käytössä Käkisalmella, Myllykoskella, Valkeakoskella ja viimeiset vuodet 1951 - 60 Jämsänkosken tehtaalla. Nykyisin veturi on ns. Vanhan myllyn pihalla Rekolankosken partaalla, jonne se siirrettiin vuonna 1970.Hannover-Linden-tehtaalla 1931 valmistunut teollisuusveturi. Veturi on ollut käytössä Käkisalmella, Myllykoskella, Valkeakoskella ja viimeiset vuodet 1951 - 60 Jämsänkosken tehtaalla. Nykyisin veturi on ns. Vanhan myllyn pihalla Rekolankosken partaalla, jonne se siirrettiin vuonna 1970.

Hiihtäjämuistomerkki

HiihtäjämuistomerkkiMuistomerkki on kunnianosoitus takavuosien Jämsänkoskea edustaneiden hiihtäjien menestykselle. Teoksen on valmistanut tilauksesta Kontupohjan Kiviveistämö. Kontupohjan kaupunki on Jämsänkosken venäläinen ystävyyskaupunki, joka sijaitsee Karjalassa.