This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Nälkävuosien muistomerkki

Nälkävuosien muistomerkki.  Muistomerkin on suunnitellut Paavo Keskinen. Se paljastettiin syyskuussa 1987 ja sijaitsee pappilan etelänpuolisen Muistojen hautausmaan vieressä olevilla nälkävuosien aikana haudattujen kummuilla.Muistomerkin on suunnitellut Paavo Keskinen. Se paljastettiin syyskuussa 1987 ja sijaitsee pappilan etelänpuolisen Muistojen hautausmaan vieressä olevilla nälkävuosien aikana haudattujen kummuilla.

Muistomerkin materiaali on Korpilahden musta graniitti. Muistomerkki muodostuu makaavasta kivipaadesta, joka on ikään kuin lohjennut kolmeen osaan. Kolmiosainen kivipaasi symboloi nälkään menehtyneiden ihmisten tragediaa, kesken katkennutta elämänkaarta. Karkea, käsittelemätön kiven pinta heijastaa ihmiselämän monisärmäisyyttä ja sen vivahteita.
Betonilaattaan kiinnitetyssä metallilaatassa on teksti:
Nälkävuosien muistomerkki, laatta
Nälkävuosina 1866 - 1868 menehtyneiden muistolle
Kansamme koko menneisyys on takeena sen tulevaisuudelle

(P. E. Svinhufvud)Muistopatsaan vieressä on laatta, jossa on seuraava
Liisa Lahtisen muotoilema teksti:

Nälkävuosien muistomerkki, teksti"Sinä seisot nyt vanhalla hautausmaalla, jonka jokaisella kummulla on oma, jälkipolville vain aavistettava tarinansa. Eteläisen osan joukkohautakohoumat kertovat vuosien 1866 - 68 raskaasta ajasta, jolloin poikkeuksellisen ankarien sääolosuhteiden vuoksi ihmiset joutuivat jättämään kotinsa ja lähtemään etelämmäksi leipää etsimään. Kulkutautien ja pitkän vaelluksen uuvuttamia ihmisiä menehtyi joukoittain. Perimätiedon mukaan Jämsän silloinen rovasti oli vuoden 1867 toukokuussa siunannut yhtenä sunnuntaina 86 vainajaa. Uuden suven ja paremman sadon toivo antoi eloon jääneille voimia työn jatkamiseen. Kato vei kuitenkin viljan ja vuodesta 1868 tuli
nälkävuosien raskain. Jämsän alueella kuoli 1082 henkeä."


Teksti
Vuokko Olkkonen, toim. Tommi Tapiainen