This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Kalle Niemisen hautamuistomerkki

Jämsän Vaherista tuotuun luonnonkiveen on kiinnitetty metallilaatta, jossa Kalervo Maunukselan laatima Kalle Niemisen profiilireliefi sekä nimen lisäksi sana Kotiseutututkija. Se on paljastettu vuonna 1959 ja sijaitsee vanhalla hautausmaalla. Muistokiven pystytti Vanhan Jämsän Kotiseutuyhdistys.

Kirvesmies Kalle Nieminen (1901 - 1956) aloitti jo varhain vanhan kulttuuriperinteen tallentamisen. Hän keräsi kaikkiaan noin 20 000 sananlaskua, -partta ja nimitietoa. Lisäksi hän kirjoitti laajasti Jämsän entisaikaisista oloista. Käsikirjoitus Elämänmenoa entisaikaan löytyy myös puhtaaksikirjoitettuna Jämsän kirjastosta.

Nieminen oli mukana Jämsänkosken kotiseutumuseon Aarresaaren kehittämisessä ja teki toisen huomattavan suurtyön Jämsässä Pälämäen kotiseutumuseolla. Häntä kutsuttiin arvostaen Museo-Kalleksi. Heikki Häiväojan mustaan kiveen veistämä Museo-Kallen pää on vuodelta 1951. Se on sijoitettu Kivipankin yläkertaan portaiden päähän. Muistomerkin tilasi Vanhan Jämsän Kotiseutuyhdistys Kalle Niemisen täyttäessä 50 vuotta.

Teksti
Vuokko Olkkonen, toim. Tommi Tapiainen