This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Venepuuseppä Aarne J. Hakanen

Aarne J. Hakanen (Jalmarinpoika) syntyi 3.4.1907 Jämsässä, leski. Puoliso Impi o.s. Jokinen syntyi 1907 ja kuoli 1976. Avioliitosta heillä on yksi lapsi Arto, s. 30.6.1944.

Aarnella on venepuusepänverstas ja omakotitalo Veneveistämö-nimisellä tontilla Jämsänkosken Haaviston kylässä Soviojan varrella. Pauli opetti veljensä Aarnen venepuusepäksi vuosina 1935 - 38 verstaassaan.

Vuonna 1939 Aarne perusti oman veneveistämön, joka toimii edellä mainitulla Veneveistämö-nimisellä tontilla. Hän teki veneitä ilman puusepänkoneita n. 5 vuotta. Vuosina 1945 - 46 hankittiin verstaaseen koneet, mm. 2 sirkkeliä, oikohöylä ja pora. Aarne on tehnyt yksin useimmat veneet. Kuitenkin hänellä oli sota-aikana työssä veljensä Pauli ja Oskari Peltola sekä muulloin tilapäisesti poikia harjoittelemassa, mm. oma poika Arto, joka on tehnyt naapurissa omakotitalonsa alakerrassa tilapäisesti veneitä noin parin vuoden ajan.

Aarnen verstaan tuotanto on ollut etupäässä Päijänne-mallisia soutuveneitä ja perämoottoriveneitä. Lisäksi on tehty joitakin kalastussmallisia keskimoottoriveneitä. Veneitä on tehty paitsi Jämsänjokilaaksoon myös Pohjanlahdelle, Ruotsiin, Savonlinnaan, Tampereelle sekä Kemi- ja Inarijärvelle.

Jämsän seudun maatalousnäyttelyssä kalastuveneosastolla 2. elokuuta 1953 olleesta veneestä myönnettiin 1. palkinto Aarne Hakaselle.

Aarne Hakanen on tehnyt veneitä 40 vuotta jo tähän mennessä ja tekee niitä edelleen, vaikka hän on 72-vuotias, sillä hänellä on hyvä terveys. Hänen asunnossaan naapurin emäntä tekee taloustyöt.

Aarnella oli nuoruudessaan harrastuksena osallistuminen kunnalliselämään ja työväenjärjestötoimintaan.