This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Suksiseppä Onni Kilpikoski

Onni Kilpikoski (ent. Sköld) omisti Jokelankosken suksityöverstaan vuodesta 1916 vuoden 1918 helmikuuhun saakka, jolloin se siirtyi verstaan viimeiselle omistajalle J. R. Alhonniemelle, joka jo vuodesta 1910 alkaen oli valmistanut suksia Hietalan verstaassaan Partalan keskustassa.

Onni Kilpikoski, hiukan ennen Alhonniemelle verstaansa luovuttamista, muutti Jyväskylään ja perusti sinne suurehkon kauppaliikkeen, jossa myytiin mm. urheiluvälineitä, polkupyöriä ja suksia. Paitsi näitä, liikkeen verstaissa korjattiin myös polkupyöriä ja tehtiin suksia.

Vuoden 1925 vaiheilla näissä verstaissa oli opissa polkupyörienkorjaus- ja suksienvalmistustyössä Jämsästä Heikki Juven, joka oli Onni Kilpikosken vaimon veli.

Suksimestariveljekset Onni ja Emil Kilpikoski harrastivat urheilua Jämsän V.- ja U.-seura Tarmon piirissä. Talvella v. 1911 Onni Kilpikoski voitti Jämsänjoen jäällä suoritettuna 30 km:n hiihtokilpailun ja sen kiertopalkinnon, Tarmon sarven. Vuonna 1915 Jyväskylässä Kisatovereiden viestinhiihtomaljakon voitti Jämsän Tarmon viiden miehen joukkue, jossa olivat mm. Emil Kilpikoski ja puuseppä J. A. Linden.

Vielä mainittakoon, että kun v. 1911 Tarmon kokouksessa päätettiin peruuttaa eräs aikaisempi päätös ja tilata 5 kpl samanarvoisia palkintomitalia ja että kultamitalli tulee myös poistaa, niinpä sitten tätä päätöstä vastaan jättivät Onni Kilpikoski ja kaksi muuta henkilöä vastalauseen. Ja sitten jättivät tätä vastalausetta vastaan puuseppä Niilo Patinen ja 12 muuta henkilöä jyrkän paheksumisensa