This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Suksiseppä Jalmari Laine

Kustaa Jalmari Laine (hän käyttää vain Jalmari-nimeään) syntyi 8.11.1892 Jämsässä, elää leskenä. Avioliitosta on 8 lasta.

Laine kertoi, että hän opetteli suksisepäksi vuosina 1911 - 13 Emil Kilpikosken Jokelankosken suksityöverstaalla Jämsän Partalassa. Se oli Jokelankoskella ensimmäinen verstas. Emil rakensi itse ensimmäiset koneet sinne vanhoista rattaista. Käyttövoima saatiin kosken vesipyörästä. Käsityötä vaatimattomat koneet vähensivät vain osan. Täällä verstaassa opissa ollessaan Laine teki suksia oppilasnäyttelyihin, joista hän sai myös palkinnot: Hämeenlinnasta ensimmäinen ja Tampereelta toinen palkinto.

Emil Kilpikosken jälkeen, kun hän muutti Jämsän keskustaan, pitivät Jokelankosken verstasta mestarit Kalle Koskinen ja hänen jäkeensä Onni Kilpikoski, joka oli Emilin veli. Sen jälkeen kun Jalmari oli ollut näillä molemmilla mestareilla työssä, hän Jokelankosken verstaalta muutti J. R. Alhonniemen suksiverstaalle Hietalaan, Partalan keskustaan.

Edelleen Laine kertoo, että kun Työmies-sanomalehdessä oli ilmoitus siitä, että Keski-Suomesta otetaan suksentekijöitä Urheilutarvikeliikkeeseen Porvooseen, niin joulukuussa v. 1917 lähti viisi miestä sinne Alhonniemen Hietalan suksiverstaalta: Hugo Jokinen, Väinö Salmela, Emil Järvinen ja viidettä Laine ei muistanut. Sitten Porvoossa he joutuivat kansalaissodan loppuvaiheen pyörteisiin niin, että Laine ja Jokinen pidätettiin toukokuun 2. p:nä Kyminlinnan luona, ja sen jälkeen heitä pidettiin vankina elokuuhun 1918. Vankilasta päästyään Laine meni Jyväskylään ja oli vähän aikaa siellä Onni Kilpikosken suksiverstaalla työssä. Sieltä Laine muutti vuosien 1918 - 19 vaihteessa Jämsän Nikkilään Emil Kilpikosken suksivertaalle ja sieltä jälleen Jokelankosken verstaalle suksenveistäjäksi J. R. Alhonniemelle, joka sitten 1930-luvun alussa lopetti Jokelankosken suksiverstaan toiminnan, jolloin Laineen muuttojen sarja päättyi Juveninkoskelle, Heikki Juvénin suksityöverstaalle. Siellä hän oli suksityössä 1950 alkuun, jolloin Juvén lopetti verstaansa Jämsän keskustassa. Tänne verstas oli muutettu Partalasta vuoden 1948 alussa.

Jalmari Laine teki suksisepäntyötä noin 35 vuotta. Laine harrasti urheilua parhaassa miehuusiässään ja oli Partalan Pyrinnön toimitsijajäsen.

Laine, siirtyessään eläkkeelle, luovutti pojalleen maatilansa, joka on Partala-Okskulma-välimaastossa ja asettui itse asumaan Jämsän keskustaan.