This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
1939 - 1945 Kotirintamalla

Jämsän äijän ollessa rintamalla, sai Jämsän lottaosasto keskeisen roolin kotirintamalla. Matkusvuoren ilmavalvontatorni oli ensimmäisiä vastuualueita. Jämsän lotat myös leipoivat osansa Kuopion elintarvikekeskusvarastoon, kahden talvisotaa edeltävän viikon aikana peräti 9000 kg. Lotat valvoivat evakoiden ja erityisesti lasten oloja. Lottiin hakeutui sota-aikana aiempaa laajemmin nuoria naisia, eikä yhdistystä nähty enää vain suojeluskuntien naissiipenä.

Kipeänä koettiin naisten suhteet vihollisiksi leimattuihin sotavankeihin. Käräjillä asti täytyi käydä kun jämsäläistä leskeä syytettiin "yhteydenpidosta" ukrainalaiseen sotavankiin. Toisessa tapauksessa oli näyttöä, että naimisissa oleva nainen oli korjaillut sotavangin vaatteita ja "yhdessä oli marjassa käyty". Tuomiota pahempi oli syytettyjen joutuminen yhteisön nöyryyttämiksi ja syrjimiksi.
Maailmalla 1939 - 1941

1939 - 1945 Toinen maailmansota alkoi Saksan hyökkäyksellä Puolaan 1.9.1939 ja päättyi Japanin antautumiseen 2.9.1945. Yli 50 miljoonaa ihmistä sai surmansa sodan aikana.
1941
Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon.