This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Maakaupan aikaa

Kulkukauppiaat kiertelivät Palsinalla ja Kertteellä ennen kiinteiden kauppojen aikaa, ja vielä niidenkin jo toimiessa. Heidät tunnettiin etunimellä: esimerkiksi Petteri ja Jaakko asuivat Palsinan Keskisessä ja myöhemmin sama Jaakko piti perheineen majaa Palsinan Lapin talossa.

Ennen oman kaupan tuloa Palsinalta ja Kertteeltä käytiin paljon Joensuun kylällä Hovilan kaupassa, joka oli perustettu 1878. Se ei ollut kaukana Kertekosken myllyltä, jossa käydessä saattoi samalla hoitaa kauppa-asioita.

Ns. peräkamarikauppoja oli ainakin Kertteellä K. Toivosella 1870-luvulla ja myöhemmin Valte Palsinalla Palsinan talossa ja Palsinan torpassa Pesämäessä (myöh. Tapiola). Valte myi torppansa ja lähti Amerikkaan siirtolaiseksi noin vuonna 1910.
Tapiola
Kalle Autio muutti Peijarin kylään kuuluvasta Aution talosta Palsinan Tapiolaan vuonna 1912. Hänellä oli tämän jälkeen Tapiolan aittarakennuksessa yksityiskauppa vuoteen 1919 saakka, jolloin Tapiolassa aloitti Kuoreveden Osuuskaupan sivumyymälä. Osuuskauppa siirtyi vuonna 1925 Mannisen taloon. Kalle Autiolla oli vielä 1930-luvulla jonkinlaista kauppatoimintaa, jota hoiti hänen tyttärensä Anni Autio (myöh. Uotila).