This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Vilja-aitta

Kuva: K. VesteriVaateaitan yläpuolella on vilja-aitta, joka on peräsin Pahulan torpasta Juokslahden kylän Savion tilalta. Tämäkin on tyypiltään ns. luhdillinen patsasaitta. Aikanaan jyväaitta tuli rakentaa korkealle jalustalle, ettei haittaeläimet päässeet sinne. Aitalle katsottiin kuiva pohjoispuolinen rinnemaasto.

Kaikki Pälämäen aitat ovat jalka-aittoja, eli ne on pystytetty ns. sammakkohirsien päälle tukevalle kehikolle, mijohon  on halkaistujen hirsien, haljapuolikkaiden, päälle asetettu lyhyet pystytolpat, joiden päällä aitta lepää. Entisajan aitoissa olivat tärkeää hyvät tuuletus- ja kosteusolosuhteet sekä suojaaminen esim.hiiriltä. Aittojen rakennuspaikaksi valittiin kuiva ja korkea paikka. Aittojen varastot piti riittää talvikaudeksi, joskus pidemmällekin ajalle. Siksi aittoja kutsuttiinkin  talonpojan pankiksi.

Alkuperäisessä aitassa on ollut hinkalot jyvien varastointia vasten ja korkeat, yhdestä puusta kaiverretut tynnyrimäiset astiat viljan säilytykseen. Tällä hetkellä  aitassa on sijoitettuna osa museon kokoelmista. Kuvassa vasemmalla on vilja-aitta, oikella vaateaitta.