This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Puuseppä Viljo Hellman

Viljo Hellman syntyi 13.11.1903 Jämsässä, kuoli 24.4.1978 Vaajakoskella 74-vuotiaana. Haudattu Jämsään. Puoliso Dagman o.s. Metsänen, synt. Koskenpäällä, elää. Avioliitosta 4 lasta.

Viljo oli toisaalla mainitun puuseppämestari Kalle Hellmanin poika, joka isänsä kuollessa oli 15-vuotias.

Kun Viljo oli suorittanut puusepän opin setänsä Aleksi Heinävaaran verstaassa Kassalassa, niin sen jälkeen hän 20-luvun alussa asettui ensimmäiseen työpaikkaansa Niilo Patisen puuseppäverstaalle puusepäksi, ja kun hän vielä oli puuseppänä J. A. Lindenin verstaassa Kilpelässä sekä Vitikkalan Puunjalostustehtaalla, niin hän v. 1930 tehtaan johtajan kuoltua muutti Vaajakoskelle ja asettui siellä SOK:n kalustetehtaalle puusepäksi sekä myöhemmin hän oli ylityönjohtajana. Tässä työpaikassaan Viljo oli yhtäjaksoisesti työssä 39 vuotta vuoteen 1968 saakka, jolloin hän 65-vuotiaana siirtyi eläkkeelle.

Kun Viljo ja minä olimme samanaikaisesti puuseppänä J. A. Lindenin verstaalla, niin minulle jäi se käsitys, että Viljon piti jatkuvasti päästä ansaitsemaan enemmän kuin toiset, niin siitä johtui, että hän aina pyrki tekemään työtä urakkapalkalla, koska hän oli suhteellisen nopea ja erittäin ahkera puuseppä. Hän oli hyvin miellyttävä työtoveri. Tapasin Viljon Jyväskylässä muutaman kerran sekä kävin hänen kanssaan tutustumassa SOK:n kalustetehtaaseen. Samalla matkalla olin hänen kodissaan vieraana. Perheellä on omakotitalo Vaajakoskella.