This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Jämsänkosken Maamiesseura ja Maatalousnaiset

Kuva: Maamiesseuran arkistoJämsänkosken Maamiesseura perustettiin marraskuussa 1953. Samalla perustettiin myös Maatalousnaisosasto.

Heti ensimmäisessä kokouksessa vuonna 1953 keskusteltiin oman toimitalon hankkimisesta. Talon paikka tuli peltoaukealle keskelle kylää Mirja ja Pentti Mäkelän lahjoittamalle tontille. Talo valmistui vuosien 1954 - 57 aikana kesätanssipaikaksi ja sitä kutsuttiinkin yleisesti Haaviston lavaksi.

Kuva: Sakari Sovijärven arkistoTansseja pidettiin ahkerasti, kolmesti viikossa, kymmeniä kesässä. Myös Haaviston juhannusjuhlista tuli suurtapahtuma, parhaimmillaan juhliin myytiin 1700 lippua.

Tanssien myötä velat saatiin maksettua ja säästöillä kunnostettiin taloa talvikäyttöön sopivaksi. Tanssien pito ei enää 1970-luvulla kannattanut, vaan taloa alettiin vuokrata ulkopuolisille kokouksia ja juhlia varten. Myös työväenopiston ryhmiä on kokoontunut Maamiesseuran talolla. Niin paljon käyttöä talolle on ollut, että vuosina 1995-96 tehtiin suurremontti.

Maatalousnaiset ovat kestinneet vieraita eri tilaisuuksissa vuosikymmenien ajan. Yksi perinne ovat olleet isänpäiväjuhlat, jotka järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1956.

Talon ylläpidon ja korjauksen ohella toimintaan ovat kuuluneet kurssit, neuvontatilaisuudet ja retket. Kylän talvielämää vilkastuttivat hiihtokilpailut, jotka Maamiesseura ja Maatalousnaiset järjestivät vuodesta 1960 alkaen lähes 30 vuoden ajan.

Haavisto, house of the farmer assosiation, v2006Maatalousnaiset ja Maamiesseura yhdistivät toimintansa vuonna 1999. Vaikka jäsenmäärä yhdistyksessä on pienentynyt, toimii komea talo hyvin edelleen.