This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Pelimanneja

Haavistossa on asunut poikkeuksellisen paljon kansanmusiikkitaitureita. Lavirannat ovat olleet paitsi suutareita myös pelimanneja. Nestor Vahlros soitti viulua, samoin hänen poikansa Amos Laviranta. Amoksen pojista Martti oli 5-rivisen ja Jaakko 2- ja 5-rivisen haitarin taituri. Jaakon poika Janne soittaa 2-rivistä ja käyttää musiikillista luovuuttaan myös heavy-yhtyeessä.

Seppä Kalle Lampinen tunnettiin pelimannina instrumentteinaan huuliharppu ja mandoliini. Suvussa kiinnostus kansanmusiikkiin on säilynyt: pojanpoika Erkki tunnetaan huuliharpun ja 2-rivisen haitarin soittajana sekä myös huuliharpunsoiton opettajana.

Musikaalisuus periytyy myös toisen isoisän puolelta: Juho Alanen soitti 1- ja 2-rivistä haitaria. Erkin tytär Katja on monitaituri, joka hallitsee 1-, 2- ja 5-rivisen haitarin, harmoonin, mandoliinin ja dombran. Myös Katja on toiminut opettajana. Katjan äidin eno Arttu Luukkonen on niin ikään soittanut 1- ja 2-rivistä haitaria ja Katjan serkut Biritta Vuorenpää ja Tanja Grönvall ovat hanuristeja.

Monet kylän tanssit soitti Väinö Alanen, jonka instrumentteina olivat 2- ja 5-riviset haitarit. Arvi Reijonen tunnettiin viulistina. Huuliharppuun tarttui mielellään kengitysseppä Eino Humberg ja myös hänen sisarenpoikansa Eino, joka soitti lisäksi 5-rivistä haitaria.

Kuva: Erkki Lampisen arkisto