This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Harrastustoiminta

Palokunta on koko historiansa ajan vaikuttanut hyvien harrastuen kehittäjänä ja vaalijana.

Soittokunta

Heti alkuvuosinaan palokunta otti tehtaan torvisoittokunnan suojiinsa. Soittokunta oli perustettu tehtaan toimesta 1800-luvun lopulla. VPK:n yhteydessä sillä alkoi paremmat ajat. Soittajille ja johtajalle maksettiin tehtaan tuella kuukausipalkkaa ja hankittiin esiintymispuvut ja sekä tarpeisto. Vuonna 1934 soittokunta siirtyi Suojeluskunnan alaisuuteen. Seuratalon palo 1936 koitui soittokunnan kohtaloksi, sillä sen soittimet tuhoutui palossa. Palokunnan torvisoittokunnan perinteitä jatkoi Yhtyneiden paperitehtaiden torvisoittokunta.

Näytelmäkerho
Palokunnan teatteriryhmä 1930
Alkutaipaleella palokuntalaiset harrastivat myös näyttelemistä. Palokunnan näytelmäseura oli hyvin aktiivinen. Näytelmäseura itsenäistyi vuonna 1935 omaksi Jämsänkosken Näytelmäseuraksi. Siihen liittyi Työväennäyttämön harrastajia sekä suojeluskunnan oman näyttämötoiminnan puuhamiehiä.

Elokuvat

VPK piti elokuvateatteria vuosina 1935 - 38. VPK sai elokuvia esittämällä rahaa laitehankintoihin sekä sosiaalityöhön. Palokunta suositteli jäsenistölleen elokuvissa käymistä.

Urheilu

VPK:n hiihtokilpailut 1945Ruumiillisesta kunnosta huolehti alkuvuosina VPK:n oma urheiluseura. Kesäisin harrastettiin voimistelua ja yleisurheilua. Talvella hiihdettiin, voimisteltiin ja luisteltiin. 1920-luvulla palokunta suunnitteli jopa omaa luistinrataa Koski-Keskisen jäälle. 1928 pantiin vireille oma VPK:n talo ja alettiin myös suunnitella oman urheilukentän rakentamista. Omaa VPK:n taloa Jämsänkoskelle ei koskaan kuitenkaan rakennettu.

Vuonna 1933 VPK:n urheiluseura itsenäistyi ja muuttui Voimistelu- ja urheiluseura Ilvekseksi.

Talkootyö

Koko historiansa ajan VPK on ollut tunnettu aktiivisesta talkootyöstään. Alkuvuosina talkootyöllä hankittiin rahoitusta itse päätoimintaan, mutta myöhemmin talkootuotot on ohjattu pääasiassa vapaa-ajan ja harrastustoimintaan.

Retket ja kilpailutoiminta

VPK-toimintaan liittyy oleellisesti palokuntien väliset valtakunnalliset tai läänikohtaiset kilpailutoiminta. Kilpailulajit vaihtelevat hiihdosta kalusto-, tieto- tai taitokilpailuihin. Jämsänkoski osallistui ensimmäisen kerran palokuntalaisten SM-kisaan, Jehu-maljaan, vuonna 1969. Sijoitus oli vaatimaton.

Vuonna 1989 Jämsänkosken joukkue voitti Keski-Suomen Liekki-maljakisan kaikki lajit. Toisen kerran Jämsänkoski voitti Liekki-maljan vuonna 1994.

Palokunta on järjestänyt aina kesäisin virkistysretkiä. VPK on myös kerännyt rahaa järjestämällä iltamia, tansseja ja ilotulituksia.

Veteraanit kutsuttiin illanviettoon kuvan kutsukortilla vuonna 1949