This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Paperi ja 2000-luku

Uusi vuosituhat on johtanut ay-liikkeen jälleen uuden tilanteen eteen. Kiihtyvä globalisaatio asettaa ennen näkemättömiä paineita työntekijöiden ja työnantajan välille.

Työsulku keväällä 2005Keväällä 2005 Paperiliitto ryhtyi lakkoon vastalauseena työnantajan koventuneelle linjalle. Muutaman päivän kestänyttä lakkoa seurasi seitsemän viikkoa kestänyt työnantajan asettama työsulku, jonka aikana työmarkkinajärjestöt ottivat mittaa toisistaan. Pattitilanteen aiheuttivat juhlapyhien seisokit ja töiden ulkoistamispaineet. Uuden sopimuksen mukaan tehtaat voivat toimia tästä lähtien myös jouluna ja juhannuksena.

Kevät 2006 oli jälleen suurten mullistusten aikaa, kun UPM irtisanoi tai siirsi eläkeputkeen tuhansia työntekijöitä. Irtisanomisia tapahtui myös Jämsänkosken tehtaalla. Samalla uusien paperimiesten koulutus lopetettiin vuosiksi eteenpäin.

"Ajat ovat muuttuneet. Ennen miehet tulivat tehtaalle 16 - 17-vuotiaina ja se oli elinikäinen pesti." (Eino Vihtori Salminen)

Pääluottamusmies Markku KankainenJämsänkosken pääluottamusmies Markku Kankaisen mielestä irtisanomiset ja ulkopuolisen työvoiman käyttö ovat tämän hetken suurimmat ongelmat paperitehtailla.

"Nykyinen tehtaanjohto asettaa osakkeenomistajat kaiken muun edelle yhtiön toiminnassa. Pelkäänpä, että kevään 2006 irtisanomiset olivat vasta saneerausten alkusoitto." (Markku Kankainen)

Linkki: http://www.paperi11.fi