This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Työsuojelu

Jämsänkoskella oli turvallisuustoimikuntia jo paljon ennen kuin laki työsuojeluvalvonnasta tuli voimaan. Vanhimmat turvallisuustoimikunnan pöytäkirjat ovat 1920 - 1930-luvuilta. Alustava keskustelu uuden työsuojelulain toimeenpanosta käynnistyi 1973. Vauhtia keskustelulle antoivat tiedot saasteista ja työtapaturmista. Laki tuli voimaan 1974 alusta. Sanomalehdissä kiinnitettiin huomiota lähinnä myrkkyongelmiin, joista osa oli todettu jopa ammattitaudeiksi.

Työsuojeluvaltuutettu Eino V. SalminenOsasto asetti valtuutetun vaaliin ehdolle Eino Vihtori Salmisen ja hänet valittiin yksimielisesti. "Alku oli hankala. Tein normaalia työtäni rakennusosastolla, koska vapautuksista ei ollut sovittu. Työsuojelutarkastaja tuli yllättäen tehtaalle, eikä minua löydetty. Kauko Nakari kyseli seuraavana päivänä missä olin ollut. Sanoin, että töissä siellä, mihin pomo käski. Nakari sanoi, että miksi sinä sekaannut niihin työhommiin - sittemmin työhuone ja puhelinkin löytyivät."

Aluksi huomio kohdistui tekniseen työsuojeluun: kaiteet, portaat, taukohuoneet. Rakennettiin taukotilat, joissa oli mahdollisuus käydä syömässä omia eväitä. Työsuojeluorganisaatio oli suuri. Jokaisella kahdeksalla osastolla oli oma työsuojelutoimikunta. Myöhemmin tehtaan työsuojeluorganisaatiota on kevennetty ja 2000-luvulla perustettiin Jämsänkosken ja Kaipolan tehtaiden yhteinen suojeluosasto.  Tehtaiden työsuojeluvaltuutettujen yhteistyö on ollut aktiivista, sisältäen paljon koulutus- ja kehitystyötä koko henkilöstön hyväksi. Teknisen suojelun lisäksi onkin ryhdytty etsimään konsteja työterveyden ja työssä jaksamisen saralle.

Työsuojeluvaltuutetut

Eino Vihtori Salminen
Heimo Hopponen
Ari Paju
1974 - 1991
1992 - 2004
2004 -