This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Suinulan koulu

Vuonna 1875 aloitti Kuorevedellä kiertokoulu Suinulan Ala-Marttilassa. Pysyvän ns. seisovan kansakoulun saaminen Kuorevedelle ja Suinulaan olikin sitten hankala prosessi. Marraskuussa 1886 vuokrattiin Suinulan Ala-Nikkilän talosta huoneet Kuoreveden ensimmäistä kansakoulua varten. Oppilaita oli 40 ja opettajana toimi Henrika Makkonen. Heti seuraavana vuonna koulu kuitenkin siirtyi Lahdenkylän Mäkelään.

Ikioma Suinulan koulupiiri ja koulu perustettiin 1914 koulun aloittaessa 29.8.1914 vuokrahuoneistossa Ala-Marttilassa. Ensimmäinen opettaja oli Adrian Ekman. Kouluun ilmoittautui 30 oppilasta.

Ensimmäinen oma koulurakennus valmistui 1922 Savon Meijerinmäkeen. Rakentamispäätöstä tehtäessä epäiltiin, riittääkö oppilaita. Käytännössä valmistumisenkin jälkeen alaluokat joutuivat toimimaan useita vuosia Jaakkolan talon piharakennuksessa ennen lisärakennuksen valmistumista vuonna 1952. Oppilaita riitti epäilyistä huolimatta jopa niin, että koulu oli ajoittain 3-opettajainen.

Vuonna 2004 Suinulan koulu täytti 90 vuotta. Samana talvena Jämsän kaupunki teki kouluverkkoselvityksen ja päätyi sitten lopettamaan alueeltaan mm. Suinulan koulun. Sen kohtaloksi koituivat huono lähitulevaisuuden oppilasmääräennuste ja kuntaliitoksen porkkanarahoilla Halliin rakennetun yhtenäiskoulun läheisyys. Koulun toiminta loppui keväällä 2006. Elokuun 2006 alussa koko koulun kiinteistö siirtyi Suinulan kyläyhdistyksen omistukseen.

Tätä kirjoitettaessa uudempi koulurakennus on myyty ja vanha on jäänyt kyläyhdistyksen käyttöön. Vanha rakennus jätettiin kyläyhdistykselle, koska se on tarkoituksenmukaisempi, kun ajatellaan kyläläisten vapaa-ajan tarpeita. Myynnistä saadut varat käytetään koulurakennuksen ylläpitoon ja kyläläisten yhteiseksi hyväksi.

Kuvissa esitellään kaikki rakennukset, joissa koulua on Suinulassa pidetty.

12_Ala_Marttila.jpg 09_ala_nikkila_koulu1.jpg Vanha koulu
Jaakkolan piharakennus 13_uusi_koulu.jpg 14_huutokauppa.jpg

Lähde
Suinulan kyläkirja-aineisto